Gå til hovedindhold

NSAID

Spørgsmål

Jeg har lige læst om noget der hedder NSAID, hvorpå mit spørgsmål nu lyder: Hvad er det for stoffer og kan det tage de inflammatoriske smerter i forbindelse med sclerose?

Er Sirdalud eller Saroten desuden de bedste midler mod sådanne smerter (smerter som jeg ofte får i benene på grund af udtrætning)?

Den artikel jeg har læst om NSAID er at finde på: http://videnskab.dk/content/dk/krop_sundhed/smerter_gor_dine_muskler_slappere.

Svar

NSAID er en forkortelse for Non-Steroid Anti-Inflammatory Drugs, det vil sige medicin med betændelseshæmmende effekt, der ikke er binyrebarkhormon (steroid). Der findes en lang række medicin af denne type, som oprindeligt er udviklet til behandling af gigtsygdomme, men som i dag også bruges til behandling af en lang række smertetilstande.

NSAID giver som bivirkning irritation af maveslimhinden, og behandling kan føre til udvikling af mavesår. En alvorlig, men sjælden, bivirkning er hjerterytmeforstyrrelser, der kan føre til hjertestop og død.

De smerter der ses ved sklerose, skyldes ikke direkte betændelsesreaktioner men er en følge af de skader på nervefibre og deres beskyttende fedtlag (myelin), som tidligere betændelsesreaktioner i nervesystemet har forårsaget.

NSAID er derfor ikke særlig effektive mod smerter ved sklerose men kan dog, til en vis grad, dæmpe smerterne hos nogle patienter. Det skyldes formentlig at smerter ved sklerose både kan være "almindelige smerter" og "nervesmerter" (neurogene smerter), hvor NSAID ofte kan have god effekt på de førstnævnte.