Gå til hovedindhold

Normal MR-skanning for 2 år siden

Spørgsmål

Jeg blev for 2-3 år siden henvist til en neurolog på grund af føleforstyrrelser rundt omkring på kroppen. Neurologen fandt intet alarmerende og satte mig til kontrol ½ år efter. Denne tid udsatte jeg, da jeg i det halve år kun havde haft ganske få symptomer.

Da jeg så, 1 år efter første undersøgelse, kom til kontrol, fandt neurologen min undersøgelse en anelse mere suspekt og henviste mig til MR-scanning af cerebrum og columna. Denne undersøgelse var fuldstændig normal, og jeg blev afsluttet fra neurologen.

For et års tid siden fik jeg så symptomer i form af en vanvittig kløe på min arme. Dette varede ca. ½ år (kløen var værst om aftenen).

I de sidste par måneder har jeg desuden været plaget af følelsesløse fingre, ikke konstant, mest når jeg ligger i min seng (altså nat og morgen). Følelsesløshden kan også, omend sjældent, være til stede, når jeg er i aktivitet. Følelsesløsheden er på ingen måde, hvilket måske giver sig selv, forbundet med smerter.

Jeg er nu igen blevet bange for diagnosen dissemineret sclerose, og vil høre, om jeg kan gå ud fra, at den normale MR-scanning for 2 år siden med sikkerhed kan tages som udtryk for, at jeg ikke har sygdommen? Ville den, på daværende tidspunkt have vist bare en lille abnormitet, hvis der havde været tale om sclerose, hvad den altså ikke gjorde?

Svar

Desværre kan man ikke sige, at en normal skanning for 2 år siden betyder, at du ikke kan have dissemineret sclerose i dag. Diffuse skleroseforandringer kan være svære at opdage i rygmarven og man kan ikke udelukke, at det kan være sæde for sygdommen, i de få tilfælde hvor MR-skanningen er normal. Oftest vil andre prøver (rygmarvsvæske og neurofysiologi) så vise tegn på sklerose.

Føleforstyrrelser og kløe kan også skyldes en række andre årsager, som i dit tilfælde må undersøges. Endvidere kan man gentage MR-skanningen, hvis man stadig er i tvivl om at du har sklerose.