Gå til hovedindhold

Normal MR-scanning, hvad så

Spørgsmål
Jeg har siden vinteren 2007 haft forskellige symptomer, som er tiltaget med tiden. Det hele startende med prikken og stikken i fødder og hænder, til at jeg nu har følelsesforstyrrelser i hænder og fødder, smerter over store dele af kroppen, lejlighedsvis kramper, ru og hæs stemme, susen for ørerne etc.

Jeg er blevet MR-scannet to gange uden forandringer; maj 2007 og juli 2008.

Jeg er nu faldet over en artikel, som du har lagt på Scleroseforeningens hjemmeside i 2008, hvor jeg kan se, at primær progressiv sclerose i få tilfælde ikke kan diagnostiseres ved MR-scanning.

Min læge kalder mig en Odysseus-patient, da jeg trods gentagne henvisninger ikke har kunne få en diagnose (neurolog, skofskifte, gigt). Han tror på mine symptomer, men ved ikke, hvad han ellers kan henvise mig til, og har derfor anbefalet mig at gå direkte til kilden, det vil sige dig.

Så altså: Hvordan kommer jeg videre herfra?
Svar
Diagnosen dissemineret eller multipel sklerose kan i langt de fleste tilfælde bekræftes ved en MR-scanning af hjerne og rygmarv, men i enkeltstående tilfælde er denne undersøgelse normal.

I sådanne tilfælde kan man, ind i mellem, alligevel stille en sklerosediagnose, men dette kræver at der kan findes helt utvetydige tegn på sygdom i hjerne og/eller rygmarv ved en neurologisk undersøgelse.

Mange af de symptomer du beskriver, kan godt ses ved sklerose, men kan også ses ved andre tilstande. Andre af generne, som for eksempel susen for ørerne og ru eller hæs stemme, vil ikke give mistanke om at du skulle have sklerose.

Hvis alle de undersøgelser, der er foretaget, har været uden fund, der giver mistanke om sygdom i nervesystemet, tvivler jeg på at man kan komme en neurologisk diagnose nærmere, men hvis de ikke er foretaget, kan man overveje muligheden af at få foretaget en lumbalpunktur (rygvæskeundersøgelse) eller undersøgelser af nerveledningshastigheder.