Gå til hovedindhold

Normal MR af hjernen ved sclerose

Spørgsmål

Jeg er en kvinde på 26 år. Jeg havde for et år siden stærke smerter i lænden, venstre ben begyndte at få føleforstyrrelser, gå rigtig dårlig og falde. Derefter begyndte dobbelt syn og svært ved at fokusere, samtidig blev venstre arm ramt af føleforstyrrelser. Alt dette sidste år.

For en måned siden hæver min venstre kind, og den bliver normal efter noget tid. Jeg har været ved neurolog. Hun undersøgte mig, og sagde at hun er sikker på, at det er sclerose. Derefter bliver jeg MR scannet, men der er ingen plak, og jeg bliver afsluttet.

Kan man ikke have sclerose uden plak? Hun tilbyder ikke engang en rygmarvs prøve, hvilket også kunne være svært, da jeg har skoliose. Hvad skal jeg stille op? Mit liv er et helvede med en venstre side, der er helt ødelagt.

Svar

I de fleste tilfælde vil man gå langt for at få bekræftet en mistænkt diagnose, og det kan undre mig, hvis neurologen er sikker på sclerose, at hun ikke går videre med at underbygge diagnosen. I få tilfælde har man ingen plaquer i hjernen, men andetsteds i centralnervesystemet, og dine symptomer kunne tyde på læsion i rygmarven og måske også i hjernestammen, der forbinder rygmarven med hjernen. Man vil kunne komme det nærmere ved at lave en MR scanning af ryggen og ved at lave rygvæskeprøve, og nerveledningshastighed med såkaldte evokerede potentialer (små kortvarige stød) kan også medvirke til at påvise ændret funktion i centralnervesystemet.

Jeg vil anbefale din egen læge at tage kontakt til neurologen igen, og hvis der ikke er anden oplagt forklaring på dine symptomer, kan din egen læge henvise dig til en anden neurologisk afdeling til en second opinion. Hvis man kan stille diagnosen sclerose, er næste overvejelse om du kan tilbydes en attakforebyggende behandling.