Gå til hovedindhold

Nødkald, med eller uden tale

Spørgsmål

Min mor har så udviklet en MS, at hun sidder i kørestol og kan ikke bruge sine arme, ben og hænder.

Hun bor på et plejehjem og når hun ligger i sengen, er der en snor, hun kan bide i for at få hjælp (sådan en slags halv-løsning). Det samme gør sig gældende når hun er på toilettet, så sidder hun med en snor i munden - dette synes jeg er meget ydmygende for hende.

Mine spørgsmål lyder: Er det ikke plejehjemmet, som skal sørge for, at hun har adgang til et kaldesystem som virker? Hvad indes der desuden af muligheder, når man hverken kan bruge arme, hænder eller ben?

Svar

Jeg kan af din henvendelse læse, at din mor er meget hæmmet af sin sclerose og jeg kan forstå at hun bor på et plejehjem.

Jeg kan godt følge dig i, at den løsning de har fundet til din mor ikke lyder særlig hensigtsmæssig - og eller heller ikke særlig hygiejnisk.

Mange af de gamle plejehjem har deres eget kaldesystem og det er nok derfor de har forsøgt sig med denne model.

I dag er der dog mange modeller for kald i handlen, nogen skal man kunne aktivere med et tryk mens andre aktiveres ved brug af stemmen - det er denne type jeg forestiller mig vil være bedst for din mor.

Inde på nsituttet for hjælpemidlers hjemmeside, www.hmi.dk, skal du/I kigge under . Her kan du finde de forskellige modeller der er mulige at købe i Danmark. Der kan blandt andet nævnes firmaet PH teknik, der lancerer med at de har et stemmeaktiveret system.

Jeg vil foreslå, at du kontakter ergoterapeuten der er tilknyttet din mors plejehjem og sammen med din mor fortæller, hvordan din mor oplever at det er en ydmygende måde hun skal kalde hjælp på. Så håber Jeg at I sammen kan finde en tilfredsstillende løsning for din mor samt personalet.

Held og lykke med dette.