Gå til hovedindhold

NMO og MR af hjernen

Spørgsmål
Min mand på 36 år blev for en uge siden indlagt med nedsat følelse og sovende/prikkende fornemmelse i hele højre side af kroppen.
Han er i løbet af denne uge så blevet CT og MR-scannet og har også fået scannet ryggen og lavet rygmarvsprøve m.m.
I tirsdags sagde de, at billederne kunne tyde på sclerose, hvilket vi selvfølgelig blev chokerede og kede af.

I går snakkede vi dog igen med en anden læge, som sagde at han skal have taget endnu en blodprøve for, at kunne udelukke at det drejede sig om NMO.
Jeg har nu lige læst jeres artikel om NMO, da jeg ikke anede hvad det var, og har i den forbindelse et spørgsmål: Så vidt jeg kunne forstå står der, at man kan stille diagnosen NMO, bl.a. hvis der ikke findes "pletter" karakteristiske for sclerose på MR-scanningen af hjernen - er dette rigtigt?
For min mands scanningsbilleder af hans hjerne havde jo de der små prikker/pletter som vi fik at vide kendetegnede sclerose.
Vil man ved NMO slet inden "små pletter" kunne se på scanningen af hjernen?
Svar
Neuromyelitis Optica (NMO), også kaldet Devic's sygdom, hører med til gruppen af demyeliniserende sygdomme, hvor dissemineret sclerose også hører under.
Sygdommen rammer sædvanligvis kun synsnerver og rygmarv, og hjernen ses typisk uden sygdomsforandringer.
Hvis det ikke er tilfældet - altså hvis der er "pletter" på MR af hjernen - kræves der sædvanligvis, at der ses karakteristiske sygdomsforandringer på MR  af rygmarven og at der findes NMO-antistoffer i blodet.

Så diagnosen NMO kan godt stilles, selvom der på MR skanningen af hjernen er pletter, der ligner sclerose.