Nikkelallergi
d. 22 november 2009

Efter at have set flere, der har fået det markant bedre efter at være gået over til ms-kost, er jeg nysgerrig. Desværre har jeg nikkelallergi og det bedtyder, at jeg bl.a. ikke kan spise mange af de ting, der anbefales (f.eks. soja, bønner, linser, nødder osv.). Er der nogen, der har undersøgt mulighederne for at kompenserer ved at spise andre ting eller er det bare noget, som jeg må opgive?

Det lyder dejligt, du føler dig inspireret, efter du har set andre med MS-diagnose få det bedre af en kostomlægning. MS-kosten har jo gradvist ændret sig siden 1948, da neurologen Swanck lavede de første kostomlægninger til sine patienter. Siden har andre kommet med supplerende forslag og sådan vil det givetvis fortsætte, fordi praktiske erfaringer og forskningsresultater betyder, at der erhverves mere viden på området.


I praksis ser jeg den enkelte ændre dele af kosten til noget mere hensigtsmæssigt, men ikke andre og mange benytter slet ikke hverken soyaprodukter, tørre linser og bønner samt nødder. Nogen samlet opgørelse over dette i forhold til sclerose kender jeg ikke. Indsatsen kan jo i første omgang være at reducere mængden af mættet fedt, dvs vælge magert kød, mager ost og benytte fede fisk (fx sild, laks, makrel) eventuelt suppleret af fiskeolietilskud eller levertran. Mager fisk er der også plads til i MS-kosten, den giver blot ikke de gavnlige n-3 fedtsyrer. Benyt også gerne olivenolie til den varme mad. Øg mængden af grønsager og frugt ligger også indenfor mulighederne. 


Min erfaring er, at mange ikke kan følge alle rådene indenfor MS-kosten, men kan følge en række af dem og en gradvis omlægning er det de fleste kan følge med til, hvis omlægningen skal være varig. Det er en krævende proces at ændre sin kost!


www.foedevareallergi.dk kan du finde oversigter over nikkelindhold i fødevarer. Og Sundhedsstyrelsen har en publikation som hedder Nikkelallergi og mad som kan rekvireres gratis.

Skrevet d. 22 november 2009