Gå til hovedindhold

Neuropsykologisk undersøgelse

Spørgsmål

Jeg har fået en tid hos en neuropsykolog i januar, men er i tvivl om, hvad sådan en undersøger helt præcist går ud på?

Jeg er fortsat igang med et meget langtrukkent neurologisk undersøgelsesforløb, med MR-scanning, lumbalpunktur og nu neurologisk psykolog.

Jeg har som sagt fået foretaget MR-scanningen og må desværre vente til januar med de 2 andre undersøgelser. Jeg er på nuværende tidspunkt ret træt af at vente på svar (blev henvist af egen læge i august).

For ikke bare at sidde med hænderne i skødet, håber jeg dog at du kan hjælpe mig med at afklare hvad en neurologisk undersøgelse går ud på - så er jeg i hvert fald forberedt.

Svar

Jeg kan godt forstå, at du finder ventetiden lang. Det er aldrig rart at leve i uvished.

Desværre må du nok væbne dig med tålmodighed. Lægerne ønsker som regel at samle alle undersøgelsesresultater, førend de informerer om resultaterne. Det er sædvanligvis nødvendigt med flere undersøgelser for at kunne stille en diagnose.

Jeg kan derimod svare dig på, hvad en neuropsykologisk undersøgelse er: En neuropsykologisk undersøgelse foretages af en psykolog, der er specialuddannet i at teste hjernens funktioner. Undersøgelsen starter med en samtale om formålet med undersøgelsen. Endvidere er der brug for oplysninger om nuværende og tidligere sociale og helbredsmæssige forhold, for eksempel uddannelse, erhverv, sygdomme, skader, medicin og alkoholforbrug. Pårørende kan eventuelt deltage i den indledende samtale.

Dernæst gennemføres en række mundtlige og skriftlige opgaver, som belyser koncentrationsevnen, evnen til at lære nye ting, evnen til at huske navne og evnen til at genkalde tidligere viden. Endvidere stilles opgaver, som afdækker personens evne til overblik og problemløsning samt rum-/retningssans. Endelig gives opgaver, der belyser sproget og det mentale tempo.

Testresultaterne vurderes i forhold til, hvad raske personer, med samme køn, alder og uddannelse kan præstere. Undersøgelsen kan tage op til 3 timer.

Efter undersøgelses bliver du informeret om resultatet, enten samme dag eller på et senere tidspunkt.