Gå til hovedindhold

Nedsat syn og fokuseringsbesvær

Spørgsmål

Hvis man, for år tilbage, har haft synsnervebetændelse, vil man så for altid kunne måle det i en VEP-undersøgelse, eller hvor længe efter kan man konstatere at der har været en sådan?

Jeg har det sidste halve år ikke kunne styre mit venstre øje. Dette har hidtil været muligt med mine briller, men er det som sagt ikke længere. Jeg ser nu udelukkende med højre øje og kan ikke koordinere synet. Venstre øje er der "sløret" syn på.

Jeg har fået nye briller for et halvt år siden, hvor tre forskellige optikere prøvede at tilpasse brillerne, så jeg så bedre med venstre øje - men uden held.

Kan det være en rest efter synsnervebetændelse, da jeg desuden, med års mellemrum, har haft stærke smerter bag øjet (den ene gang med en ansigslammelse)?

Svar

Beskrivelsen med tågesyn uden bedring med briller, samt perioder med smerter bag øjet passer godt med synsnervebetændelse, men du skriver også at du har problemer med at styre øjet.

Hvis synet er blevet nedsat på venstre øje som følge af synsnervebetændelse, kan det have påvirket samsynet. Men når du skriver det med styring er det måske foårsaget af påvirkning af øjenmusklerne (og ikke synsnervebetændelse), som kunne skyldes et plaque tæt på hvor ansigtslammelsen er udløst fra.

Du skriver ikke om der har været dobbeltsyn. Styringen, som du kalder det, kan også være påvirket af skelen, som kan have været latent til stede, men som nu er brudt ud (såkaldt dekompenseret skelen).

Summa summarum anbefaler jeg, at du opsøger en god øjenlæge, som også vil kunne vurdere øjenbaggrunden (om nogle nervefibre er gået tabt i synsnerven, såkaldt opticusatrofi).

VEP vil næsten altid være abnorm i den akutte fase af synsnervebetændelse og som regel også resten af livet, men VEP kan blive normaliseret.