Gå til hovedindhold

Nedsat lyst

Spørgsmål
Jeg og min kæreste har førhen haft et meget aktivt sexliv, hvilket dog er forsvundet efter 2 børn med 12 måneder imellem. Jeg fik diagnosen under anden graviditet.

Til at starte med, gav jeg børnene det meste af skylden for den, til tider, manglende lyst. Nu tror jeg imidlertid at sclerosen måske spiller ind.

Når vi først er i gang, begynder følelsesforstyrrelserne i huden at blive værre og jeg bliver enormt sart. Samtidig tager det nogen tid at blive helt varmet op og få kroppen til at reagere ordentligt. Dette gør at min sexlyst er enormt svingende, hvilket min kæreste er temmelig ked af og samtidig har han svært ved at forstå det.

Håber på nogle gode råd.
Svar
Mange kvinder beklager sig over at lysten til sex er markant mindre efter børnefødsler, med heraf følgende arbejdspres både i hjemmet og måske på arbejde.

Du beskriver at dine føleforstyrrelser bliver værre og at det tager dig længere tid at blive seksuelt opstemt. Det kan være lidt svært at skelne hvad der er følger af DS-symptomer og hvad der er en generel og almindelig manglende lyst.

Der er ingen tvivl om at psyken spiller en væsentlig rolle i manglende seksuel lyst, og derfor kan symptomer, som i andre situationer synes mindre, i den seksuelle situation blive væsentligt forstørrede.

For at opøve den seksuelle lyst, kan du og din partner skabe situationer som du ved stimulerer dig seksuelt, det vil sige for eksempel lange forspil, gode middage, fælles oplevelser etc. Det er også vigtigt at tænke over, om I sammen har en seksualitet som måske er gået lidt i stampe, og som kræver fælles fornyelse for at stimulere dig seksuelt.

Herudover er det også vigtigt at I får snakket om problematikken og sammen kan skabe et trygt og frugtbart miljø at tale i, også om seksualitet. Der er, i den forbindelse, også mulighed for at kontakte en sexolog. Det kan være en læge eller psykolog, som også har specialiseret sig i sexologi, og som kan hjælpe jer videre med problemet.