Gå til hovedindhold

Nedsat løbetempo

Spørgsmål

Jeg har et "luksusspørgsmål": Jeg er scleroseramt og fik diagnosen i marts 2005. Jeg har i mange år være aktiv løber og har kunnet løbe på meget flotte tider (incl. 4 marathons).

Mit første år var slemt med mange attakker, men jeg er heldigvis kommet mig rigtig godt - og løber nu igen. Jeg har løbet et marathon i foråret og skal løbe et igen i næste måned.

Her er det så mit spørgsmål kommer ind i billedet: Jeg træner lige så meget som tidligere, men jeg kan ikke løbe så hurtigt mere? Godt nok er jeg blevet ældre, men det forsvarer ikke den hastighedsnedgang, jeg oplever.

Kan sclerosen være årsagen, selvom jeg ikke mærker sygdommen væsenligt?

Svar

Dejligt at høre, at du er kommet dig så godt efter dine attakker.

Jeg er ikke i tvivl om, at det er sclerosen der gør, at du løber langsommere nu end tidligere – på trods af den samme træningsmængde. Du er blevet lidt ældre, men de få år spiller ingen rolle.

Du beskriver, at du ikke mærker væsentligt til sclerosen i din hverdag, men et maraton er en stor fysisk belastning med signifikant udtrætning. De fleste scleroseramte mærker, at deres udholdenhed og styrke mindskes som følge af sclerosen. Jeg tror, det er dét du mærker i forbindelse med løb.