Gå til hovedindhold

Nedsat arbejdsevne med sclerose

Spørgsmål

Jeg har fået stillet diagnosen dissemineret sklerose, som er startet attackvis med mulig synsnervebetændelse i 1993 og en ny synsnervebetændelse i 1998. Siden da synes der at være tale om et snigende og diskret progressivt forløb. Min arbejdsevne bliver til stadighed påvirket af de kognitive følgevirkninger både inden for hukommelse og ordmobilitet. Disse følgevirkninger belaster til stadighed mine evner til at udfylde mit job. Jeg overvejer at trække kortet, og anmode om min dækning for tabt erhvervsevne over for mit pensionsselskab, i mit tilfælde 50% nedsættelse, for der igennem at få dækning af 60% af min løn. Når jeg læser pensionsselskabers betingelser, vurderer de ikke på intellektuel kapacitet, men udelukkende på hvor mange timer man er i stand til at yde. Af natur er jeg meget stædig og passer mit job uden fravær.

Mit spørgsmål går på om I er bekendte med fortilfælde, hvor en forsikringstager med progressiv sklerose har fået tilkendt erstatning for nedsat erhvervsevne, når man stadig arbejder på fuld tid. Jeg er ved at indse at en nedtrapning kunne gavne både mig selv og min familie på den lange bane.

Svar

Det typiske forløb ved tab af arbejdsevne er afhængig af vilkår, hvor på forsikringen er tegnet. Det lader til at din dækning er tegnet med fuld dækning ved 50% tab af arbejdsevne, og denne starter udbetaling ved en sammenhængende nedsættelse af arbejdsevnen i mere end 3 måneder. Først her starter man udbetaling og normalt til arbejdsgiver, når arbejdsgiveren udbetaler fuld løn til dig. I den første periode af et sygdomsforløb ser man typisk på evnen til at passe sit nuværende arbejde, og på sigt evnen til at bestride et arbejde i ethvert erhverv.

Med andre ord, så længe du arbejder over halv tid, vil du ikke være berettiget til nogen udbetaling fra forsikringen.