Gå til hovedindhold

Naturmidler mod hedetur

Spørgsmål

Jeg er 46 år og har MS. Jeg har gennem de sidste par år haft en del hedeturer. Nogle dage mange både dag og nat og andre dage få. Jeg overvejer at få noget naturmidicin, som skulle hjælpe mig, men jeg er i tvivl, om jeg kan tage det sammen med MS medicinen. Jeg har siden december 2014 fået Aubagio, og det giver stort set ingen bivirkninger hos mig. Jeg har hørt, at Remifemin skulle være et godt produkt til at tage hedeturene, men har læst at det evt. kan påvirke leveren. Så kan jeg tage dette naturmiddel, eller er der andre som jeg istedet bør overveje?

Fra MATAS hjemmeside:
Bivirkninger: Let mave-tarmbesvær såsom kvalme og diarré samt tilfælde af allergiske hudreaktioner er rapporteret. Det kan ikke afvises, at der er en sammenhæng mellem påvirkning af leverfunktion og præparater med sølvlysrod. De opfordres derfor til at stoppe med Remifemin® og søge læge, hvis De får symptomer som kan tyde på leverskade.

Svar

Når du er i behandling med Aubagio, tages der leverprøver hver 14. dag, det første ½ år, derefter tages der leverprøver hver 3. månede. På den måde holdes der meget godt øje med, om der kommer en lever påvirkning. Risiko for leverpåvikning ved Aubagio ligger på 5 %, dvs. at der er en meget lav risiko. Det er der også hvis du tager naturmidlet Remifemin. Og da der holdes godt øje med levertal ved hjælp af hyppige blodprøver, vil det være sikkert nok at prøve Remifemin for hedeture.

Hedeture kommer af nedsat østrogen produktion i overgangs alderen. Anfaldene skyldes forhøjede niveauer af luteiniserende hormon LH. Der er øget risiko for hedeture ved syredannende kost, for meget alkohol, stress, vrede, bekymring. Hedeture er i det hele taget mindre udbredt i Asien, hvilket indikerer, at der findes en naturlig løsning gennem kosten.

Der er flere forskellige tiltag man kan prøve, et godt middel er motion, det kan lindre hedeture. Fiskeolie og Hørfrøolie kan også have en god virkning og andre frø, nødder som græskarkerner, solsikkekerner sesamfrø og mandler.
Foruden Remifemin som indeholder sølvlys, er der Femal, men også Salvi som urtete, kan gøre underværker.