Gå til hovedindhold

Nålefobi og motivation

Spørgsmål

Jeg er i den situation, at jeg har fået besked på at fortsætte med Avonexbehandling indtil videre, trods store gener og nu også angst for at indsprøjten "giften". Jeg har altid haft nåleangst, men nu skal jeg virkelig sidde en halv time og overtale mig selv om at stikke nålen i låret, velvidende at jeg om 3 timer får det dårligt (hjertebanken, hovedpine, følesesløshed i venstre ben, dropfod de næste 3 -4 dage og allergigener i hele kroppen i form af kløen og irritation i huden).

Hvad kan/skal jeg gøre for at komme over denne barriere?

Jeg havde forventet man ville stoppe behandlingen med Avonex i dag- det var jeg blevet stillet i udsigt - men før behandling med Tysabri kan startes op, mente min læge, at jeg skullle fortsætte med Avonex. Jeg er gået ned i kulkælderen over dette.

Efter jeg startede med Avonex i april måned har min livskvalitet virkelig været nedadgående - ikke på grund af attakker - hvilket betyder at jeg har svært ved at være aktiv som før.

Hvem/hvad kan hjælpe mig til at komme videre i denne behandling?

Svar

Du skriver at du altid har haft nålefobi. Denne er så blevet værre i forbindelse med at skulle tage Avonex, på grund af de store bivirkninger du oplever.

Da jeg er psykolog, og således ikke er uddannet i medicin, kan jeg kun besvare den psykologiske del af dit spørgsmål.

Vi oplever ofte at en nålefobi kan blive forstærket af den grad af bivirkning af medicinen som den scleroseramte oplever, samt af måden der skal stikkes på og størrelsen af den nål der benyttes.

Det lyder som om du får flere bivirkninger af medicinen end du har symptomer på sygdommen. Dette kan være medvirkende årsag til at det er svært at tage medicinen. Ofte, når vi tager medicin, får vi en umiddelbar lindring i forhold til det vi tager medicinen for.

Du tager en medicin der skal virke forebyggende og som du ikke oplever en umiddelbar effekt af. Dette kræver en tillid til at medicinen virker for at du kan opretholde motivationen for at tage den. Dette afhænger så igen af din holdning til medicinen, den grad af information du har fået, dit samarbejde med lægerne m.m.

I Scleroseforeningen har vi en psykologordning hvor vi ofte behandler nålefobi. Du er velkommen til at benytte dig af dette tilbud. Du kan ringe i vores telefontid på hverdage mellem klokken 11 og 12, på telefon 36463646, for at aftale en tid.