Gå til hovedindhold

Muskelafslappende medicin og motion

Spørgsmål

Jeg er sclerosepatient og er i behandling med muskelafslappende medicin, da jeg lider af spasticitet i lår og ankel. Da jeg lever et aktivt liv i min fritid vil jeg høre jer hvordan jeg skal forholde mig i forbindelse med fx muskelafslappende medicin og løbetræning. Vil det påvirke musklernes evne til at arbejde, og må jeg tage medicinen før, under og efter fx marathon løb? Og er tizanidin eller baklofen at foretrække, eller kan præparaterne kombineres?

Svar

De 2 anførte præparater anvendes hyppigt ved spasmer som led i sclerose. Dosering er meget varierende og graden af bivirkninger ligeså. Nogle får store doser uden særlige bivirkninger og andre får en lille dosis, men hvor det f.eks. opleves sløvende. Præparaterne hæmmer en refleksbue og nedsætter musklens tonus (spænding), så en af bivirknignerne kan opleves som nedsat kraft i benene. Det lyder som om du får medicinen i forvejen og du må gøre dig egen erfaringer udfra effekt og bivirkning, vejledt af din læge mht. dosis og tidspunkt på dagen.

Nogle har f.eks. mest natlige spasmer og her kan en aftendosis være nok og så kan den mulige sløvende effekt endda bidrage til en bedre søvn. Man kan også få Sirdalud som retard præparat med forsinket udskillelse, f.eks. også til indtag ved sengetide. Men ellers skal doserne fordeles på nogle gange om dagen. Præparaterne kan kombineres, men typisk vil man prøve et af præparaterne af først.
Jeg vil nok ikke at tage det lige før et marathon og marathon på anispastisk medicin lyder som en stor mundfuld.