Gå til hovedindhold

Multiresistent infektion

Spørgsmål

Jeg er personlig hjælper for en scleroseramt kvinde, der lige har fået at vide, at hun er multiresistent overfor penicillin.

Mine spørgsmål er nu: Hvad vil det sige? Hvilke konsekvenser vil det kunne få for hende, hvis hun får lungebetændelse igen - hvilket hun ofte har - og hvad med blærebetændelse? Er der andre præparater der kan behandles med?

Svar

Man kan ikke blive multiresistent for penicillin, men man kan blive smittet med en multiresistent bakterie, der ikke kan behandles med almindelige antibiotika. Hvis det er tilfældet, vil den videre behandling kræve mikrobiologisk og infektionsmedicinsk vejledning og brug af andre antibiotika, for at hun kan blive rask igen.

Bliver hun smittet med en anden bakterie, der er følsom overfor almindelige antibiotika, vil, for eksempel, penicillin stadig virke.

Måske du i virkeligheden mener, at hun er overfølsom for penicillin, hvilket betyder at hun reagerer allergisk over for penicillin og derfor ikke kan tåle det. I så tilfælde kan man blot vælge at give en anden type antibiotika, hvis hun igen får en behandlingskrævende infektion.