Gå til hovedindhold

Multipel sklerose og demens

Spørgsmål

Jeg har haft sclerose i minimum 12 år - heldigvis uden de store fysiske problemer. Jeg føler dog, at mine kognitive problemer bliver stadig større, og er i den forbindelse nervøs for, hvor vidt det kan gå?

Jeg sammenligner det lidt med Alzheimers, og er nervøs for, om disse MS-symptomer kan tænkes at blive lige så udtalte, og ende med demens?

Svar

Det er meget forståeligt, at du er bekymret for, om de kognitive problemer, du oplevet nu, skal blive større. Du må imidlertid ikke sammenligne kognitive problemer ved multipel sklerose (MS) med Alzheimers demens (AD). MS og AD er to meget forskellige sygdomme.

AD er en demenssygdom, hvor hovedsymptomet er hukommelsessvækkelse samt nedsættelse af ét eller flere andre kognitive områder, samt ofte også ændret væremåde/personlighed. Nogle af de samme symptomer kan forekomme ved MS, men sjældent i samme sværhedsgrad, ligesom de kognitive symptomer sædvanligvis også er lidt anderledes.

For eksempel vil hukommelsesbesvær ved MS ofte blive betegnet som "glemsomhed" og ofte være meget påvirket af koncentrationsbesvær samt udtrætning. Problemer med koncentration, overblik og planlægning kan også forekomme, mens der sjældent ses vanskeligheder med sprogfunktion og rum/retningsorientering ved MS.

Desværre er det sådan, at nogle personer med MS med tiden får så svære kognitive problemer, at betegnelden demens kan anvendes. Det er ikke muligt at forudsige, hvem der rammes af de svære kognitive vanskeligheder.