Gå til hovedindhold

Muligheder efter fødsel

Spørgsmål

Jeg er blevet uplanlagt gravid med en mand, som jeg stort set ikke kender og som ikke er interesseret i hverken mig eller barnet. Det betyder altså, at vælger jeg at få barnet, da vælger jeg også at være alene-mor. En situation, som jeg på ingen måder synes er optimal, men samtidig ønsker jeg mig brændende at blive mor og jeg er midt i 30´erne, så det vil være så godt som umuligt for mig at få foretaget en abort.

Jeg er p.t. jobsøgende på kontanthjælp, og det kommer jeg måske også til at være i min barselsperiode, medmindre jeg når at få en fastansættelse i hus indenfor det næste halve år. Dvs. at mine økonomiske forhold er ret små. Jeg er ikke voldsomt ramt af sklerosen, men mærker bla. den typiske sklerose-træthed.

Mit overordnede spørgsmål går på, hvorvidt der findes nogle særlige støtteordninger, der ville kunne komme mig til gode som skleroseramt alenemor? Støtte til f.eks. ansættelse af husholdningshjælp, pasning af barnet senere hen, transportudgifter, anskaffelse af vaskemaskine/opvaskemaskine og hvad det nu ellers måtte være, som kan afhjælpe mig i det fantastiske, men energikrævende alene-mor liv?. Så udover børnebidrag og børnetilskud, er der så ekstra hjælp jeg kan være berettiget til?

Svar

Jeg kan forstå, at du aktuelt modtager kontanthjælp efter ej-forsørgertakst. Jeg er ikke klar over, om du modtager særlig støtte efter aktivlovens § 34 (til høje boligudgifter). Når du bliver forsørger omregnes kontanthjælpen til forsørgertakst. Med hensyn til støttemuligheder har DUKH udarbejdet et udmærket beskrivelse.

Støtte til vaskemaskine/opvaskemaskine kan søges som enkeltydelse, og er som sådan ikke ting som automatisk kan bevilges. Det vil være meget op til den
enkelte kommune og efter en vurdering af din økonomi. Jeg forudsætter, at du bor til leje, og du skal derfor selvfølgelig også være opmærksom på omregning af evt. boligsikring. Børnebidrag skal fastsættes ligesom bidrag før og efter fødslen. Ekstra og ordinært børnetilskud skal søges, når du har født.

Held og lykke med det. Selvom det kan lyde stramt rent økonomisk vil det som udgangspunkt komme til at hænge sammen. Når barnet når alderen for daginstitution, vil der være mulighed for hel eller delvis friplads.