Gå til hovedindhold

MS og ADEM

Spørgsmål
Jeg fik konstateret dissemineret sclerose den i februar 2005, hvor jeg blev venstresidigt lammet. I marts 2005 fik jeg så et nyt attak, hvor jeg mistede talen og hukommelsen. Siden da, har jeg imidlertid været attakfri og det er kun gået fremad for mig.

Så er mit spørsmål til jer er, om man kan sige at jeg har den type sclerose der kaldes ?

Mine neurologer på hospitalet sagde at det var ADEM (akut dissemineret encephalomyelitis) jeg havde, og derfor kunne kalde mig rask med en smule gener. Er det sandt?

Jeg aner ikke hvad jeg fejler men jeg føler mig absolut ikke rask. Går stadig ikke normalt, selvom lammelsen skete i 2005 og jeg har trænet et par gange om ugen siden da, husker desuden stadig dårligt.

Kan jeg få en ny undersøgelse og måske den rette diagnose stillet nu? Det vil hjælpe mig utrolig meget, da jeg er meget i tvivl om mit helbred.

Min kæreste og jeg overvejer idéen om at få et barn, men er meget usikre på graviditeten og barnets helbred, da mit eget ikke en gang kan fastslås.
Svar
ADEM (akut dissemineret encephalomyelitis) er en akut form for hjernebetændelse, der sædvanligvis rammer i børneårene, men voksne kan også få den.

Ved ADEM udvikles en række svære symptomer, heriblandt bevidsthedspåvirkning, så der er som regel ikke tvivl om, at man har haft ADEM. I visse tilfælde kan ADEM udvikle sig til dissemineret sclerose (MS), omend det er sjældent. Hvis MR-scanning ikke viser nye forandringer og du ikke får nye attakker, er der ingen grund til at tro at du har udviklet MS.

Under alle omstændigheder, er der ikke risiko ved at blive gravid hvis du har haft ADEM, da det ikke kan påvirke dit barns helbred.