Gå til hovedindhold

MS hug

Spørgsmål

Jeg fik for et par år siden stillet diagnosen CIS, og har siden levet med konstante føleforstyrrelser i arme og ben, udpræget træthed og senest har jeg så erfaret, at det "spændebånd", jeg indimellem føler sidder og trykker lige ved kanten af ribbene, kan skyldes det, man kalder MS Hug. Jeg er undersøgt for astma og mavesår og har fået foretaget EKG osv. flere gange. Det "spændebånd" har jeg nu på det seneste gået rundt med en lille uges tid, og denne gang er det så slemt, at jeg bliver forpustet af en lille gåtur. Jeg vil rigtig gerne høre lidt mere om MS hug - har kun kunnet finde engelske hjemmesider om emnet - og kan der denne gang være tale om et decideret attak? 

Samtidig undrer det mig, at jeg har så mange typiske MS-symptomer (føleforstyrrelser, træthed, svimmelhed mm.), når jeg "kun" har CIS. Kan ikke rigtigt finde beskrivelser af, om dette er normalt for en CIS-diagnose, så måske I kan hjælpe mig med svar på dette. Må ærligt indrømme, at jeg synes, det er meget mærkeligt at leve med sclerose-symptomer hver eneste dag året rundt og ikke have diagnosen.

Svar

MS hug, eller på dansk MS knus/klem, refererer til føleforstyrrelser, der kan komme ved et MS angreb på rygmarven. Alt afhængig af hvor på rygmarven angrebet rammer, kan det vise sig ved bælteformede føleforstyrrelser (strammende, trykkende, jagende eller brændende af karakter) der omgiver brystet eller maven, enten på den ene side eller på begge sider. Hvis det "kun" er den strammende/trykkende fornemmelse man oplever, vil det føles som om, der står nogen bagved en og klemmer om kroppen med armene - heraf det engelske navn hug. Symptomet kan komme som følge af gamle MS plak, hvor det godt kan lyde som om, du tidligere har haft attak på rygmarven, eller også kan det være tegn på nyt attak. Jeg kan desværre ikke afgøre om du har haft flere attakker i dit forløb, så det er noget du skal snakke med din MS læge om. Det er dog ikke reglen, at MS hug giver anledning til åndenød eller vejrtrækningsbesvær, hvorfor man selvfølgelig må være opmærksom på, om der kan være noget andet galt.