Gå til hovedindhold

Mononukleose og sklerose hos bedsteforældre

Spørgsmål

Da det for nylig kom frem, at mononukleose statistisk set øger risikoen for sklerose med 2-3 gange, blev jeg, måske uberettiget, en smule nervøs. Jeg havde mononukleose, da jeg var 13 år. Desuden havde min farfar sklerose. Oveni dettefortæller min far mig nu, at min farfar også havde en "fåresyge"-lignende sygdom, da han var dreng - sandsynligvis også mononukleose.

Mine spørgsmål er derfor: 1. Hvordan skal min "risiko-profil" opfattes? 2. Er jeg nu i en stor risikogruppe, eller er der ikke nødvendigvis sammenhæng mellem det, jeg siger? 3. Hvordan er arveligheden i forhold til bedsteforældre? 4. Hvordan ser det ud med mine to børn?

Svar

Risikoen for at få sklerose øges ca. 10 gange, hvis man har søskende eller forældre med sklerose, se også Arvelighed og sklerose.

 

Hvorvidt risikoen for at få sygdommen øges hvis ens bedsteforældre havde sklerose er dårligere belyst, men risikoen er givetvis mindre, end hvis det er forældre eller søskende, der har sygdommen.

 

Risikoen for at få sklerose øges 2-3 gange, hvis man har haft mononukleose, men risikoen er i absolutte tal ganske lille.

 

Alt i alt er din risiko for at få sklerose derfor ikke særlig høj, og risikoen for at dine børn får sklerose er næppe meget større end for alle andre danskere.