Gå til hovedindhold

Modiodal og antihistamin behandling

Spørgsmål

Jeg fik konstateret sclerose i 1994. Jeg har sådan set ikke haft de store gener ved diagnosen, bortset naturligvis den viden, at jeg har den. Lige pt. har jeg lidt svært ved at koordinere mine ben, og er plaget af en enorm træthed. Jeg har set på Jeres hjemmeside, at det er en normal bivirkning ved sclerosen. Hos lægen fik jeg en recept på Modiodal, tabletter jeg skal tage to gange daglig. Samtidig er jeg begyndt at opleve kløe over hele kroppen - for det har jeg fået Loratadin. Jeg har læst lidt på indlægssedlerne, og ud fra beskrivelsen af medicinen, virker det for mig som om disse ophæver hinanden.

Har det været dumt at mig at opsøge egen læge i stedet for at få en henvisning til en scleroseklinik, eller lyder det fornuftigt nok, hvad angår det medicin jeg har fået?

Svar
Træthed er ganske rigtigt, hos mange, et af de største problemer, sklerosen giver. Behandling med Modiodal har en vis effekt hos et mindretal, der har markant øget søvntrang. Generelt har man dog, i et stort kontrolleret behandlingsforsøg, fundet at Modiodal ikke er mere effektiv til behandling af sklerosetræthed end kalktabletter (men betydeligt dyrere!). Hvis man døjer med sklerosetræthed er det vigtigt at undgå medicin, der virker sløvende. Loratadin er et antihistamin, der i almindelige doser ikke er videre sløvende. En vis sløvende effekt kan dog ses, ligesom det ses ved mange andre antihistaminer.

Spørgsmålet er for det første, om du får anden medicin, der kan virke sløvende, og for det andet, om din hudkløe måske kan være en bivirkning af Modiodalbehandlingen. Du kan under alle omstændigheder bede din læge om at henvise til kontrol på en scleroseklinik på en neurologisk afdeling.