Gå til hovedindhold

Mobil fysioterapi

Spørgsmål
Min mor på 56 år har sclerose, og hendes handicap er nu så stort, at hun har brug for rigtig meget hjælp. Hun vil rigtig gerne have noget genoptræning af en fysioterapeut, men det er svært for hende at komme ud til en praksis, for hun har allerede ved dette stort set brugt alle sine kræfter - findes der fysioterapeuter der kan kommme i ens hjem og hjælpe der?

Min mor kan stort set ikke længere gå (nogle få meter med en rollator), hun har svært ved at styre sine hænder, og hun er nu begyndt at blive meget træt i ryggen, da hun skal bruge mange kræfter på at holde ryggen oprejst. Hvad findes der af hjælpemidler? 

Det er hårdt når ens mor får det værre og værre og er frygtelig ked af det, og man så ikke har nogen idé om, hvordan man kan hjælpe. Jeg ved man kan bede kommunen om mere hjælp, men det virker ofte som om de er mere bekymret om deres økonomi end om at hjælpe, så hvis man ikke selv ved, hvad man skal bede om, kommer de heller ikke og foreslår det.
Jeg håber I kan hjælpe med gode råd.
Svar
Tak fordi du går ind og hjælper din mor på denne måde. I skal først og fremmest have kontakt til din mor’s læge. Hvis han/hun vurderer, at din mor ikke kan transportere sig til en fysioterapeut, kan der henvises til en mobil fysioterapeut, som behandler din mor i eget hjem. Behandlingen vil være verderlagsfri/gratis, men der skal evt. betales kørselsgodtgørelse. Dette vil fysioterapeuten kunne oplyse om.

I forhold til hjælpemidler skal I have kontakt til din mors sagsbehandlende ergoterapeut, som kan lave en vurdering af, om din mor har de hjælpemidler hun har behov for. Du skriver at hun har en rollator, men måske skal hun også vejledes vedrørende små hjælpemidler til hænderne.
Hvis hun ikke har en kørestol, bør hun have en sådan for at kunne hvile ryggen og for at være mere mobil udendørs, når hun bl.a er sammen med familien.

Med hensyn til at hun bliver træt i ryggen er et korset for nogle en god løsning. Det er ikke noget vi har så meget tradition for i Danmark, men det anvendes meget i de andre skandinaviske lande. Et standard korset kan man købe i specialforretninger, men din mor skal sikkert have hjælp til at få det på, da det fæstner med velcro. Nogle føler en lettelse ved at have det på, andre at det påvirker vejrtrækningen negativt. Hvis et standard korset ikke kan benyttes kan man evt. ansøge om et kropsbåret hjælpemidler, hvor en bandagist vil lave et specielt korset til din mor.

Jeg vil anbefale jer i først omgang at tage kontakt med egen læge og drøfte mobil fysioterapi og evt. korset. Dernæst at tage kontakt med den sagsbehandlende ergoterapeut med henblik på hjemmebesøg, og vurdering af om der er behov for yderligere aflastende hjælpemidler.