Gå til hovedindhold

Mitoxantrone og sædkvalitet

Spørgsmål

Jeg har en kæreste, der på sit nu tiende år har scelrose. Han er 31 år og vi har en datter sammen på 2 1/2 år.

Han har, siden vi fik vores datter, været i behandling med kemo, for sin sclerose. Det var han i ca. 1 år, men holdt så op igen, på grund af for mange bivirkninger. Derefter har han selv taget væksthormon - hgh - for at få det bedre (hvilket også synes at have hjulpet).

Mit spørgsmål er nu, hvis vi gerne vil have et barn mere, om der så er nogen risiko for at barnet vil tage skade, på grund af det medicin han har indtaget?

Han har fået frosset noget sæd ned, inden han begyndte på kemo-behandling. Vil I anbefale insimenering med frisk sæd, eller ser I ikke nogen fare ved at det foregår "normalt"?

Svar

Hvis man er i immundæmpende behandling med mitoxantrone (Novantrone) kan sædkvaliteten påvirkes. Af denne grund tilbydes nedfrysning af en sædprøve inden behandlingen startes.

Efter nogle måneder vil de fleste dog få en normal sædkvalitet igen, og vil kunne få børn uden problemer. Nogen vil dog vedvarende have en nedsat sædkvalitet, og vil derfor kunne have gavn af at få en sædprøve frosset ned.

Jeg forstår ikke hvad væksthormonbehandlingen har med sklerosen at gøre. Væksthormon har ikke nogen effekt ved sklerose, men har næppe heller nogen skadelig effekt på sædkvaliteten.