Gå til hovedindhold

Mitoxantrone og hvide blodlegemer

Spørgsmål

Jeg er startet i Novantronebehandling, og har i den forbindelse en række spørgsmål vedørende hvad det er Novantronen mere specifikt : Hvorfor hjælper det at leukocytterne bliver , når de nu gendannes så hurtig igen? Hvad er det der kigges efter, når vi får taget blodprøver efter 10 dage og igen efter 14 dage? Og afslutningsvis: Hvilke celler er det der sclerosen?

Svar

Der findes mange forskellige typer af hvide blodceller (leukocytter). Mitoxantrone (Novantrone) virker formentlig ved, at en undertype af hvide blodceller (lymfocytter) slås ihjel af medicinen. Medicinen påvirker imidlertid også andre af de hvide blodceller (granulocytter), og dæmper knoglemarvens evne til at danne nye blodceller i en kortere periode.

 

Når man tager blodprøver efter 10-14 dage er det ikke for at se, om medicinen virker, men for at se, om der er en for kraftig effekt på knoglemarven og dennes dannelse af nye blodceller. De hvide blodceller, der er af betydning ved skleroseudvikling, gendannes kun langsomt. Man ved dog ikke præcis hvilke af Mitoxantrones effekter, der er vigtigst for sygdomsdæmpningen ved sklerose.