Gå til hovedindhold

Minirin - et lægemiddel der nedsætter urindannelsen

Spørgsmål

Jeg har sclerose, og er plaget af en række problemer: Min gang er dårlig og jeg benytter ofte kørestol. Jeg kan dog godt flytte benene, hvis jeg har min krykke og kan støtte mig til noget. Imidlertid er jeg ret incontinent. Det klarer jeg i hverdagen ved at benytte ble, så jeg reddes hvis det går galt, men jeg kunne godt tænke mig at få oplysning om et godt middel som stopper urinproduktionen noget - til når jeg for eksempel skal ud.

Jeg efterlyser med andre ord noget medicin jeg ville skulle bruge 4 -5 gang årligt ved en festlig lejlighed, hvor jeg er stærkt generet af at skulle tisse hele tiden. Kender du til en sådan form for medicin? Min egen læge kender kun nogle smeltetabletter, man giver til vådliggere, og det hjælper ikke.

Svar

Det lægemiddel, som du omtaler/efterspørger, hedder Minirin. Minirin anvendes blandt andet til børn og unge, som tisser i søvne, og andre med en stor nat-urinproduktion, hvor årsagen ikke er dårligt hjerte eller vand i benene. Det bruges også i enkelte tilfælde af scleroseramte, til at nedsætte urindannelsen ved særlige lejligheder. Minirin hæmmer urinudskillelsen i nyrerne, og virkningen varer i gennemsnit ca. 8 timer. Nyrerne bremses i deres opgave med at regulere kroppens væskebalance, og der ophobes væske i kroppen i den tid, hvor tabletterne virker.

Behandlingen giver risiko for forstyrrelser i kroppens saltbalance, og den bør kontrolleres, specielt i starten af behandlingen. Erfaringen viser, at ældre tåler tabletterne dårligt, og behandlingen må ikke gives til folk med svagt hjerte. På grund af væskeophobningen, og for at forbedre virkningen, skal man nedsætte væskeindtagelsen under og forud for tabletindtagelsen. Man skal desuden være forberedt på øget urinproduktion, når virkningen fortager sig. Minirin fås som smeltetabletter i 2 styrker, og som næsespray. Der er ikke anden medicin med samme virkning.