Gå til hovedindhold

Min søn reagerer på min sygdom

Spørgsmål
Jeg har en søn på 3½ år, som i et stykke tid har været "den lille hjælper". Jeg har forklaret ham, at det ikke er nødvendigt, og at jeg klarer det selv.
Mit problem er nu, at jeg lige har været syg på almindelig vis, men at han tror det er sclerosens skyld.
Han er pludselig begyndt at slå og sparke mig skrige, råbe og sige "dumme mor".

Det er meget trist at MS gør min søn så aggressiv. Hvad kan jeg sige til ham, så han bedre kan forstå det. Jeg har prøvet at forklare det, men måske du har et godt råd?
Svar
Tak for din mail og dine meget relevante spørgsmål.
Vi hører ofte om børn af mennesker med sclerose, der enten bliver hjælpere eller som reagerer afvisende eller aggressivt. I første omgang er det naturlige følelsesmæssige reaktioner, at gerne ville hjælpe sin mor, når hun er blevet syg, eller at blive vred på hende, over at hun er blevet syg. Vreden kan desuden dække over en angst over for sygdommen.

Barnet kan endvidere opfange nogle af de følelser der er inde i forældrene, og som måske ikke er helt færdigbearbejdet. Hvis dit barn mærker at du bliver lidt utryg, når du bliver syg, kan han også reagere på dette. Det lyder som om du gør det helt rigtige, at være åben over for din søn og snakke med ham, at sige til ham at han ikke behøver at hjælpe dig, at du godt kan klare dig selv. Og at du denne gang bare er almindelig syg, og at det ikke har noget med sclerose at gøre.

Det kan også være hensigtsmæssigt at sige til din søn, at der er andre voksne der passer på dig, f.eks. at lægen passer godt på dig ved at give dig medicin mod sygdommen. Det du skal være opmærksom på er om din søns reaktioner er midlertidige, og det således er hans bearbejdning af at hans mor har fået sclerose, eller om det er nogle mønstrer som fortsætter, og som han kommer til at sidde fast i.

Du kan også overveje om du har behov for at få talt med en psykolog om din sygdom, og se om dette vil påvirke din søn i en positiv retning. Du er velkommen til at benytte dig af det gratis psykologtilbud i Scleroseforeningen, du skal henvende dig i psykologernes telefontid på hverdage mellem 11 og 12 på telefon 36 46 36 46 for at bestille en tid.