Gå til hovedindhold

Min mand kan ikke overskue flere børn

Spørgsmål

Min mand er 39 år og har haft sclerose i 4 år. Vi har to dejlige børn. Jeg vil gerne have nummer tre barn, men min mand kan ikke overskue det pga sin sygdom. Hvordan tackler man det dilemma?

Svar

Jeg vil starte med at sige, at der jo ikke er nogen enkel løsning på jeres dilemma. Det kan være belastende for et forhold, at parterne vil noget forskelligt, og det er derfor godt at du tager fat i det. Du skriver ikke, hvor meget og hvor længe du og din mand har talt om dette emne, men det kan have en stor betydning, at I får en grundig snak om det. Hvis I skal blive ved med at nyde det liv I har sammen med eller uden flere børn, er det afgørende at I kommer til en fælles beslutning, og at I gensidigt forstår og respekterer den andens holdning og perspektiv. Du skriver ikke hvor besværet din mand er af sin sclerose, men vi har erfaring for, at mange med sclerose bliver mere bevidste om at bruge deres ressourcer og overskud bedst muligt i den givne situation. Din mand er måske bange for, at han ikke har det fornødne overskud  til at være den far han gerne vil være, hvis der kommer et barn mere.

Når en i den tætte familie får en kronisk sygdom, er der ofte nogle drømme og forestillinger om fremtiden, som man bliver nød til at justere eller at ændre på. For at I sammen kan træffe valg om jeres fremtid, er det afgørende, at I får delt de forestillinger og drømme som I hver især har haft tidligere og har nu. Det vil give en større forståelse for hinanden, hvilket er en forudsætning for at indgå et kompromis. Når I taler om det, er det vigtigt at der for det første er tid og ro, og at I f.eks. ikke bliver afbrudt af børnene. Det andet som kan være vigtigt er, at I begge to er indstillet på at tale om det på det givne tidspunkt. Hvis det bliver for svært at tale om selv, er der mulighed for at ringe ind til foreningen og få en aftale med en psykolog i jeres område, som kan hjælpe jer i gang med eller videre i en proces.