Gå til hovedindhold

Min ene hånd ryster

Spørgsmål
Jeg er begyndt at ryste meget i min venstre hånd, nærmere fingerne. Jeg ryster ikke når jeg ikke bruger hånden, men lige så snart jeg skal lave en målrettet bevægelse eller løfte armen, f.eks når jeg skal føre gaflen op til munden, begynder fingerne især at bevæge sig og ryste.

Er der noget der kan afhjælpe det problem?
Jeg har lidt nedsat kraft i armen. Jeg har haft sclerose siden 1990 og har været i behandling med Interferon, Copaxone og senest med Mitoxsantrone i 3 år, og er nu i behandling med Methotrexat 1 gang om ugen. Min balance og gang er meget dårlig, og bruger derfor min kørestol meget.
Svar
Ved sklerose er rysten på arme og ben oftest en såkaldt intentions-tremor. Her ryster man ved muskelaktivitet, f.eks. når man skal lave en bevægelse, og symptomet forværres, når man er anspændt, angst eller ophidset, men forsvinder i hvile, når man slapper af.

Rysten skyldes at sklerosen har angrebet lillehjernen, der normalt koordinerer og finjusterer vores bevægelser. Ved behandling af intentions-tremor, benyttes primært såkaldte beta-blokkere, hvor Propanolol er mest anvendt. Hvis dette ikke har effekt, kan man forsøge behandling med stoffer, der generelt nedsætter aktiviteten i centralnervesystemet, som f.eks. Stesolid. Dette præparat benytter man dog sjældent pga. bivirkninger. I stedet bruger man klonazepam (Rivotril) eller Primidon, der optrappes forsigtigt i små doser. Behandlingen er en specialistopgave og skal fortrinsvis styres via din lokale skleroseklinik.