Gå til hovedindhold

Mildt forløb med beta-interferon

Spørgsmål

For snart 10 år siden fik jeg stillet diagnosen sclerose (jeg får Avonex en gang om ugen). Jeg arbejder ca. 350 dage om året og mærker absolut intet til sygdommen; er jeg et sjældent tilfælde, eller er der andre med sygdomsforløb som mit?


Jeg kan, for større indsigt, lige beskrive mit sygdomsforløb som det var for 10 år siden: Jeg havde 2 attakker med nedsat muskelkraft, synsforstyrrelser og koordinationsbesvær. Til trods for det passede jeg mit arbejde, og attaket forsvandt, i første omgang, i løbet af et par timer. Det kom igen i løbet af aftenen, og de følgende 14 dage gentog dette mønster sig.

jeg blev derfor indlagt, og fik meget hurtigt stillet diagnosen sclerose. Herpå blev jeg udskrevet igen og genoptog mit arbejde, stadigvæk i et attak. Attakket forsvandt igen i løbet af et par timer. Jeg regnede med at det ville komme igen om aftenen, men det gjorde det bare ikke. Det er som sagt nu 10 år siden, og jeg har intet mærket til sygdommen siden.

Svar
Dit sygdomsforløb er lidt usædvanligt hvad angår beskrivelsen af attakkerne. Generelt regnes gener, der kun er til stede få timer, nemlig ikke som attakker. Typisk vil attakker give gener i perioder på dage til måneder inden de svinder igen. Det lyder som om dit sygdomsforløb er særdeles mildt. Dette ses i nogle tilfælde uden behandling, men Avonexbehandlingen er formentlig også af betydning, og det er jo umuligt at sige, om forløbet ville have været helt anderledes uden behandling. En del patienter har meget milde sygdomsforløb under behandling med sklerosemedicin.

Man taler i nogle tilfælde om godartet sklerose, men denne betegnelse bruges kun i tilfælde, hvor sygdomsforløbet er meget mildt, uden at der er givet medicinsk behandling.