Gå til hovedindhold

Midler mod søsyge

Spørgsmål

Jeg var i august måned på en 14 dages ferie med et ekspeditionsskib. Jeg havde garderet mig med Scopolaminplaster på de 2 x 3-dages sejlads i åbent farvand. Jeg havde ingen gener om bord, men da jeg skulle i land var jeg voldsomt generet af balanceproblemer og svimmelhed (gik nærmest rundt som en fuld, selv 3 dage efter jeg fjernede plastret).

Med til historien hører at jeg har primær progressiv sklerose på 7. år. Fredeligt forløb, dog tiltagende kraftesløshed i ankler og ben samt almindelig udtrætning. Kan gå korte distancer, maks 1 km, før benene kræver et hvil. Jeg drømmer nu om en tur til Antarktis, mens jeg endnu har kræfterne til det. Inden jeg planlægger endnu en sørejse går mit spørgsmål dog på, om det var Scopolamin-bivirkninger, der næsten forhindrede mig i at stå på benene på land? Er der et andet langtidsvirkende middel I kan anbefale mod søsyge?

Har forresten har taget almindelige søsygetabletter (Marzine), til og fra Oslo sidste vinter, uden at mærke nogen form for ubehag.

Svar

Det lyder som om du har haft det søfolk kalder landsyge, det vil sige at dit ligevægtsorgan har vænnet sig til søgang, og så skal omstille sig når du kommer på land. Reaktionen med balanceproblemer i 3 dage lyder dog noget voldsom, og kan også skyldes Scopoderm-bivirkninger, da balanceproblemer er beskrevet, dage efter at man er holdt op med behandlingen. Samtidig kan sklerosen også have ændret din følsomhed for fænomenet/bivirkningerne og forværret problemet generelt.

Hvis du ønsker at prøve en anden type søsygemedicin, kan du bruge Marzine eller Sepan. De findes dog ikke som depotmedicin og du må i så fald tage tabletterne dagligt.