Gå til hovedindhold

Methotrexat

Spørgsmål

Har siden 2007 levet i uvished om en 100 procent diagnose. Endelig ved en second opinion på Privathospitalet Valdemar i Ringsted i januar 2012, ingen tvivl jeg har multipel sclerose. Fra Ringsted blev jeg henvist til Roskilde sygehus, hvorfra man nu skal følge mig. Ved 1. samtale de sædvanlige check, hvorefter jeg fik besked på at komme til oktober til blodprøve, for nu skulle jeg have Methotrexat. Det er det eneste medikament man kan tilbyde mig, da jeg har primær progressiv sclerose. Jeg har efterfølgende læst mig til, at dette middel er til andre sygdomme, men at det kan bruges i tilfælde af nylig progression, og hvis man ikke opfylde kriterierne for anden medicin. Disse to ting holder ikke stik hos mig, da min tilstand ikke har forandret sig i 5 år. Desuden er der ved Methotrexat frygtelige bivirkninger som træthed og døsighed.

Skal jeg virkelig have det medikament? Jeg har i de forgående 5 år ikke fået så meget som en panodil, jeg har overhoved ingen gener, udover en dropfod, som også kan stamme fra en diskusprolaps. Jeg har igennem medlemsbladet taget kontakt til Flexbrace, hvor jeg købte en skinne, som har gjort, at jeg går rigtig flot nu. Jeg arbejder i fuldtidsjob som turistchauffør, hvor jeg kører Europa tyndt med glade feriegæster, når jeg så læser om bivirkningerne, så bliver jeg rigtig bange.
Kan jeg nægte at få dette medikament? Jeg er bange for, at hvis jeg siger nej tak til Methotrexat, at neurologen så ikke vil have mig som patient.

Svar

Du har ret i dit indtryk af at Methotrexat har en lille plads i sclerosebehandling. Det er et gammelkendt stof, der bla. bruges til leddegigt - i højere dosis end ved sclerose. Og der er lavet nogle mindre forsøg med Methotrexat ved sclerose i 1990-erne. Man kan måske sige at den videre afprøvning f.eks. med højere doser blev overhalet indenom af ny medicin i 1990-erne (interferon og Copaxone) som anvendes til visse former af attakvis MS.

Methotrexat kan evt. forsøges til progressiv sclerose, i tilfælde af at der er sket en vis grad af nylig progresssion, og man ikke opfylder kriterier for anden medicin med effekt på immunsystemet. Det er i praksis forbundet med få og små bivirkninger ("lille effekt, men lav grad af bivirkning"), men der er beskrevet enkelte alvorlige bivirkninger som bindevævsdannelse i lungerne ved brug i ca. 10 år - som jeg aldrig har set i praksis - og øget forekomst af leukæmi, hvorfor der skal tages blodprøver før start og hver 8. uge under behandlingen.
Jeg synes du skal tale med neurologen om begrundelsen for behandlingstilbuddet og udtrykke din bekymring. Det er frivilligt om du vil tage imod behandlingstilbuddet. Det får ingen konsekvens i forhold til, om du fortsat kan blive fulgt i scleroseklinikken, men antallet af besøg kan variere, afhængig af om man er i fast behandling rettet mod immunsystemet eller ej.