Gå til hovedindhold

Mere træt i sommervarmen

Spørgsmål

Jeg er ny-diagnosticeret (det vil sige at jeg har haft diagnosen fra februar 2008, men som det sikkert er med de fleste, har diagnosen været længe undervejs). Jeg begyndte på Beta-interferon i marts og har efterhånden vænnet mig til bivirkningerne. Nu har jeg bare et spørgsmå,l her i sommervarmen.

Jeg synes jeg er meget mere træt end jeg nogensinde har været før. Jeg arbejder fuld tid, og har tænkt mig at gøre det så længe jeg overhovedet kan. Jeg synes dog efterhånden det bliver mere og mere svært at komme i gang om morgenen, og ikke at falde i søvn meget tidligt om aftenen.

Mit spørgsmål lyder: Kan denne enorme træthed have noget at gøre med, at det er ekstra varmt for tiden? Jeg har hørt at nogle MS-patienter har det lidt svært i varmen?

Jeg ved ikke om det er af betydning, men det skal lige siges, at jeg havde et lille attack i mit ben for små 2 måneder siden - men er ellers ikke belastet fysisk.

Svar

Det er velbeskrevet at mange mennesker med MS oplever, at symptomer forværres når man udsættes for varme, og det er formentlig også årsagen til forværringen i dine træthedssymptomer. Fænomenet ses hyppigt ved feber i forbindelse med infektionssygdomme, men også varme sommerdage kan være udløsende.

Omkring århundredeskiftet brugte man ligefrem en varmtbadstest, for at se om symptomerne forværredes, når man havde mistanke om sklerose. Årsagen er, at nerveledningen bliver dårligere ved stigende kropstemperatur.

Hvis man har et område, hvor nerveledningen i forvejen er dårlig på grund af sklerose, skal der kun mindre ændringer i kropstemperaturen til for at forværre ens gener. Til gengæld forsvinder symptomerne igen, når temperaturen normaliseres.