Gå til hovedindhold

Mere D-vitamin

Spørgsmål
Jeg fik konstateret scelrose i maj sidste år (jeg har som følge af dette en synsnervebetændelse). Jeg har ændret min kost efter sclerosevejledning, og suplerer min kost med følgende kosttilskud, men er i tvivl om hvor mange af hver jeg skal tage dagligt?: Omnimin, EPA-GLA+, Multi-B, kæmpenatlysolie og Solaray: Cal-Mag1:1 citrate. Er der noget jeg mangler af kosttilskud?

Det er blevet bedre med mine øjne siden jeg har ændret kost, men er der noget der er specielt godt til mine øjne?
Svar

At tage kosttilskud som supplement til en veltilrettelagt kost er jo en dynamisk proces, som skal tage udgangspunkt i dine nuværende symptomer inklusiv din kostsammensætning. Der kan være behov for at ændre tilskuddene når dine symptomer ændrer sig. Desuden syntes jeg, at det er en overordentlig god ide at få målt vitamin D (25-OH D), vitamin B12, folinsyre og homocystein via egen læge eller neurologisk klinik.

Din justering af kosttilskud vil selvfølgelig afhænge af svaret: Vitamin B12 bør ligge på over 400 pmol/l og homocystein skal ikke være forhøjet. Jeg syntes, det lyder fornuftigt, det udgangspunkt du har valgt, som jeg umiddelbart vil foreslå skal ligge på følgende niveau: 2 stk Omnimin, 3 EPA-GLA+, 1 stk Multi-B, 3 stk Cal:Mag 1:1 citrat med D-vitamin.

Du behøver ikke tage ekstra kæmpenatlysolie med 3 stk EPA-GLA+, som dækker dig ind med GLA. I en overgangsperiode kan du tage 2 stk EPA-GLA+ og 1 stk kæmpenatlysolie. Men D-vitamin ligger for lavt, så du skal have suppleret til i alt ca. 25 mcg/dag, heraf 7,5 mcg D-vitamin fra Omnimin, ca. 5 mcg fra Cal:Mag 1:1 med D-vitamin. Det kan gøres ved at supplere med 1-2 stk D3 vitamin fra Naturdrogeriet, afhængig af dit testsvar fra lægen.

Spis derudover gerne fede fisk til supplement af omega-3 fedtsyrer og noget D-vitamin. I kan man i efteråret 2007, nr 48 læse følgende som svar på et spørgsmål om D-vitamin:

Der kræves større doser D-vitamin for at forebygge de ikkeskeletale (når det ikke drejer sig om knogler) konsekvenser af D-vitamin-mangel. Foreløbig anbefales typisk daglige doser på 800-1.200 IE (20-30 mikrogram) pr. dag. Det anbefales desuden, at plasma 25-hydroxyvitamin D (25-OHD) monitoreres (det vil sige, at mængden du skal have bestemmes ud fra dit niveau i blodet).

Grænseværdien har i Europa typisk været defineret ud fra den laveste værdi (50 nmol/l), der forebygger udviklingen af sekundær hyperparathyroidisme [1]. I dag anbefales i USA typisk højere grænseværdier på 75-80 nmol/l. Dosis-respons-studier har vist, at disse værdier kan opnås ved et dagligt tilskud på 800-1.200 IE D-vitamin (20-30 mcg). Der er i øjeblikket ingen dokumentation for, at 4.000 IE (100 mcg) om dagen virker bedre.

Der er ikke risiko for D-vitamin-forgiftning med de anbefalede doser, medmindre man lider af sarkoidose. Eksponering af huden for sollys, der medfører en ganske let rødme, medfører en D-vitamin-produktion på ca. 20.000 IE (50mcg). En metaanalyse har vist, at der først kommer en markant stigning i serum-25-OHD ved et D-vitamin-indtag over 10.000 IE (250 mikrogram) pr. dag, og hyperkalkæmi ved indtagelse over 40.000 IE (100 mcg) pr. dag [5].

Litteratur: 1. Mosekilde L. Vitamin D and the elderly. Clin Endocrinol 2005;62:265-81. 1. Hathcock JN, Shao A, Vieth R et al. Risk assessment for vitamin D. Am J Clin Nutr 2007;85:6-18.

Du er efter min vurdering kommet godt i gang, men jeg mener, du skal have taget blodprøver, som angivet, og have disse vurderet, så indtag kan justeres. Dette kan gøres via en holistisk tænkende læge eller en ernæringsterapeut, se også www.detforening.dk. Jeg giver kombinerede kostråd og vejledning i kosttilskud ud fra nuværende kost og symptomer inklusiv din sygdomshistorie. Jeg har ikke yderligere forslag til synsnervebetændelsen.