Gå til hovedindhold

MEP undersøge og kunstige hofter

Spørgsmål

Da Jeg har haft periodevis føleforstyrrelser i begge fødder, er jeg blevet henvist til en SSEP og MEP undersøgelse. Der står i indkaldelsen, at jeg ikke må have metal indopereret. Jeg har oplyst lægen på afdelingen, at jeg har to kunstige hofter med titaniumskaft og cr/co kugle. Lægen fraråder MEP grundet risiko for at flytte rundt på "delene", bl.a. fordi der placeres elektrode lige over hoften. Min neurolog siger, at jeg sagtens kan få den lavet, og hun har snakket med en anden afdeling, som siger at de godt kan lave en MEP på mig. Dette har jeg fået bekræftet af lægen ved en opringning. Jeg har kontaktet lægen, der satte hofterne ind, og han kunne ikke tage stilling. Jeg håber, du kan hjælpe mig til en afklaring af, hvorvidt det er forsvarligt at få lavet en MEP undersøgelse i min situation. Jeg ønsker under ingen omstændigheder at skade min hofter.

Svar

Jeg svarer lidt i generelle vendinger.

MEP - motorisk evokerede potentialer. Ved MEP undersøgelse anvendes en magnetisk induceret elektrisk strøm til at aktivere celler i hjerne og rygmarv. Derved kan ledningsevnen i centralnervesystemets motoriske baner måles. På grund af dette magnetfelt er der visse forholdsregler i forbindelse med undersøgelsen. Patienterne vil derfor inden undersøgelsen, blive spørgt om de har implanteret magnetiserbart metal i kroppen, har pacemaker eller metalsplinter i fx øjnene.
 
Det protesemateriale, der bruges til nye hofteled, knæled etc er ikke magnetiserbart. Undersøgelsen udføres ikke på gravide af generelle sikkerhedsmæssige årsager. Hvis patienterne har epilespi skal dette oplyses, og man vil individuelt tage stilling til, om undersøgelsen kan gennemføres.
Generelt kan man sige, at hvis der kan gennemføres en MR-skanning, kan man også gennemføre en MEP-undersøgelse på en patient.