Gå til hovedindhold

Menstruation og symptomforværring

Spørgsmål
Jeg har taget Avonex i 1½ år nu og i den tid er min menstruationscyklus gået helt i fisk, hvilket den adrig har før. Blødningen kan komme i hård styrke i et par dage, blive væk i for eksempel 3 dage, for så at komme tilbage og vare flere dage igen. Den har taget til i styrke, hvorpå jeg, især på førstedagen, kan føle at mine ben virker "slatne" og næsten knækker sammen under mig. Kan tydeligt mærke, når der er noget på vej.

Derudover bliver mine MS-symptomer og bivirkninger forstærket, når jeg har menstruation.

Har min medicin nogen indvirkning på min menstruation? Jeg tænker også lidt på CCVSI, hvis man tænker menstruation og blodgennemstrømning. Har det nogen sammenhæng, at man føler flere symptomer, når der er ekstra gang i blodgennemstrømningen i kvindekroppen?
Svar
Jeg er ikke bekendt med at Avonex skulle give ændringer i menstruationscyklus eller påvirke menstruationsblødning.

Mennesker med sclerose kan dog være meget følsomme for ændringer i kropstemperatur og andre grundlæggende fysiologiske funktioner, hvilket tydeligst viser sig ved infektioner, hvor det generelle funktionsniveau kan blive betydeligt påvirket. Det kan derfor være ændringer i kropstemperatur og blodprocent, der påvirker din funktion ved menstruation.

Der er derimod ikke noget reelt grundlag for at tro, at beskedne ændringer i blodtrykket, skulle påvirke sclerosesymptomerne.