Medicinsk behandling efter 2. attak på 10 år
d. 12 januar 2014

Jeg er en "pige" på 40, der fik sklerose for 10 år siden. 1. attak var ikke slem, men nu har jeg fået et attak igen i november. Højre arm er ustyrlig men værst er følelseforstyrrelserne i fingrene. Jeg kan ikke holde på ting. Min tvivl er nu om jeg skal gå i den nye behandling eller lade være med at udsætte min krop for det og håbe det bedste, for går der 10 år til næste attak. Planen er at jeg skal starte behandlingen på fredag. 

Den første scanning blev taget for 10 år siden, og den er blevet væk. Så fik jeg taget en ny for et år siden. Jeg har fået tid til en ny scanning her til maj, men den vil min læge aflyse, nu jeg har et sikkert attak. Skal jeg få en scanning snart ,og se hvad den siger? Jeg har fået ny tid om 3 måneder. Så jeg har lidt tænketid. Jeg har også hørt, at det skulle være bedst at starte med medicin tidligt i sygdoms forløbet. Vil du komme med et råd?

Et klassisk dilemma. Da attakforebyggende medicin mod sclerose kom på markedet, skulle man have 2 lægedokumenterede attakker inden for 2 år for at få det, men senere forsøg viste effekt også hvis der var 3 år imellem attakkerne, og siden er tidskriterierne lempet yderligere. Men man skal have haft nylig aktivitet tolket som et attak indenfor det sidste år. Så du skal ikke udskyde beslutningen for længe. Det lyder som om der har været ro i sygdommen i 10 år, men det udelukker ikke forekomst af nye læsioner (plaks) i hjernen, og det seneste attak har efterladt restsymptomer. Det er sådanne ting der taler for behandling, så du ikke får endnu et attak, der måske efterlader restsymptomer. Så udfra det synspunkt kan man tale for attakforebyggende behandling. Det skal dog også opvejes mod mulige bivirkninger, som kan påvirke livskvaliteten, så det er et individuelt valg. De kendte såkaldt førstevalgspræparater har ofte ingen eller kun få, forbigående bivirkninger, så cost-benefit forholdet er i orden.

Du må tale med din neurolog om det, at du godt kunne tænke dig at fastholde MR scanningen for at overveje om behandling eller ej, hvis det er tilfældet at du er i tvivl. Men formålet med en ny MR scanning var nok at se om der var tegn på aktivitet i sygdommen selv om ingen nye symptomer, og nu har der jo været nye symptomer. Så det er ikke en scanning du kan forlange, men du kan da prøve at fremsætte ønsket, og se hvad neurologen siger til det. Man laver som regel kun en undersøgelse, hvis der er en konsekvens af svaret. Jeg håber mine bemærkninger kan være en hjælp til afklaring.
 

Skrevet d. 12 januar 2014