Gå til hovedindhold

MBT sko

Spørgsmål

Da de er ret dyre, vil jeg gerne gerne høre din vurdering af, hvorvidt det er en god ide, som scleroseramt, at investere i et par MBT sko?

Jeg har prøvet et par i butikken og synes det var svært at gå i dem - men man skal jo også lige lære det.

Jeg er ikke ret plaget af min sygdom, men har dog, ind imellem, lidt balanceproblemer, så jeg tænkte at de sko måske kunne hjælpe på balancen?

Jeg har ringet og spurgt scleroseklinikken, men de henviste mig til at spørge en fysioterapeut.

Svar

Forkortelsen står for: Masai Barefoot Technology.

Det er sko, der i stedet for at have en plan sål, har en gænge, man går på. Det vil sige at man ruller hen over foden ved gang. Det betyder dog også, at når man står stille, skal man bruge kræfter på at holde balancen. Derfor anbefaler man heller ikke at bruge skoene, når der er sne/is, da man så har meget svært ved at holde balancen.

Jeg syntes MBT er gode til at aflaste knæene, da man ikke får stød op igennem benet ved hæl isæt. Samtidig viser undersøgelser, at man aktiverer sædemusklerne, baglårets muskler og underbens musklerne, når man går. Så det kræver gode muskler og god balance at gå med skoene.

Min erfaring er, at der er nogle som køber skoene og elsker dem og andre der køber dem og stiller dem ind i skabet efter kort tid; så det er nok lidt enten eller.

Hvis du ved afprøvning, syntes de var svære at gå i, tror jeg det vil være for hårdt for dig at bruge dem. Du skal, som nævnt, faktisk bruge ret mange ekstra kræfter på at gå i dem samt på at holde balancen.

Jeg vil anbefale dig at gå til noget træning i stedet for, der udfordrer din koordination og balance. Gerne en træningsform, der involverer mange stående øvelser.