Gå til hovedindhold

Manglende restitution

Spørgsmål

Jeg er, inden for de sidste 2 år, kommet i gang med, at dyrke motion - helst hver dag. Jeg svømmer, løber og er nu begyndt i fitnesscenter, hvorfor jeg har 2 spørgsmål til dig:

1) Efter jeg er begyndt i fitnesscenteret, bliver jeg mere træt, når jeg løber. Hvordan kan det være?

2) Jeg har i fitnescenteret været med på et hvor jeg bliver helt ør i hovedet. Det kan jeg huske jeg også, for år tilbage blev, når jeg trænede med min balance, på hold hos fysioterapeut.

Er der mon nogen forklaring på disse oplevelser?

Svar

Du bliver formodentlig mere træt, når du løber på grund af at du også er begyndt til fitness. Du beskriver, at du forsøger at træne hver dag og spørgsmålet er, om du når at restituere imellem træningspassene? Når man skal restituere kan man hvile (det vil sige, ikke træne) eller man kan se på, hvordan ugens træning er bygget op.

1) Er det de samme muskelgrupper du træner flere på hinanden følgende dage? Hvis du for eksempel træner meget ben mandag i fitness og så løber tirsdag er det igen benmusklerne der er på arbejde.

2) Varierer du typen af træning, det vil sige imellem styrketræning og kredsløbstræning? Styrketræning bør man ikke lave mere end 2-4 x om ugen.

3) older du en ugentlig fridag? Det er sundt og nødvendigt.

Du beskriver også, at du bliver ør i hovedet, når du træner på bold. Svimmelhed udløses oftest fra ligevægtscentret i hjernestammen. Det kan skyldes en påvirkning af nervecellerne i ligevægtscentret, at følenerverne fra arme og ben er påvirkede, eller også kan det være fra ligevægtscentret i det indre øre.

Hvis det er fra det indre øre, kan det være en øresygdom, men det vil en øreundersøgelse kunne afklare.

Slutteligt kan synet være påvirket og dermed også kunne give svimmelhed.

Så der kan være mange forskellige årsager.

Hvis boldtræningen giver dig længerevarende "ørhed" kan du eventuelt udføre øvelserne lidt langsommere, eller også bør du træne din balance på en anden måde, der ikke er så belastende. Hvis det blot er kortvarigt, så træn gerne videre.