Gå til hovedindhold

Manglende orgasme

Spørgsmål

jeg har nu haft sclerose i ca. et års tid. Det er nu gået op for mig at sclerosen også kan fysisk ramme éns sexuelle evner, hvilket bl.a. gør mig meget bange, vred, ked af det og bekymret.

Jeg havde haft sex (bare med mig selv) og oplevede i den forbindelse noget der ikke havde været der før: nemlig en nedsat evne til at føle lyst, ophidselse og til at få orgasme - det var som om klitoris ikke "virkede", hvilket selvsagt var meget ubehageligt.

Jeg ringede til Rigshospitalet og de sagde det godt kunne være sclerosen. Neurologen sagde at det helst skulle gå i sig selv igen efter 14 dage. Jeg ved godt at der er 100 andre ting der kan spille ind på sexualiteten men dette opleves som noget fysisk. Jeg blev virkelig forskrækket for jeg troede ikke sclerosen kunne påvirke sexualiteten på en sådan måde.


Hvis det er sclerosen der denne gang er på spil igen, hvordan tackler man det så? Skal man holde sig i ro i de 14 dage, eller? Jeg vil gerne vide hvordan det forholder sig på dette område (det har ikke været nok for mig at læse pjecen på hjemmesiden). Jeg har derfor disse spørgsmål:

Hvor ofte sker det at sclerosepatienter rammes på dette område? Hvad kan der ske fysisk? Hvordan ser min fremtid ud på dette område (bedst set såvel som værst set). Hvad kan man gøre hvis disse evner nedsættes, og hvad er det typiske forløb hos sclerosepatienter på dette område?


Jeg bliver bare så vred! Det er en så smuk og livsbekræftende energi, og hader at sygdommen og frygten flytter ind der også. Jeg har ikke en kæreste lige nu og bliver nu endnu mere bange for om det skal lykkedes mig at finde en. Hvad er din erfaring med dette og med om sclerosepatienter får kærester?

Hvordan påvirker det i øvrigt sexualiteten at have fået sclerose? Kan medicinen påvirke dette område også? (Jeg får Avonex).

Ved slet ikke hvad jeg skal gøre med alle disse fortvivlende tanker. Hvor alvorligt vil du mene at jeg skal tage det? Tanken om at miste evner på dette område gør mig rædselslagen!


Går for tiden hos en psykolog og er meget glad for det, men det er desværre sidste gang næste gang - 5 gange hos psykologen er alt for lidt.

Svar

De problemer du oplever med din seksualitet, er desværre noget mange mennesker med sclerose oplever. Rundt regnet 50 % af alle kvinder og 75% af alle mand oplever sådanne.

For kvindernes vedkommende kan problemerne være ændringer i lysten til seksuel aktivitet, ændringer i orgasmefølelsen eller evnen til dette, ændret seksuel følsomhed, og ændringer i fugtigheden i skeden ved seksuel aktivitet. Hos mændende er hovedproblemet rejsningsproblemer. En afklaring omkring problemet, samt åbenhed og indsigt kan føre til en rigtig god prognose for problemet.

Det er umuligt at sige noget om et typisk forløb vedrørende seksuelle problemer. I perioder kan problemet synes at være aftaget og i andre perioder tiltaget, og som du selv, så rigtig, nævner, er seksualiteten påvirkelig på mange måder.

Nu beskriver du kun én enkelt episode, og min erfaring er, at kvinder som henvender sig med den problematik du beskriver, faktisk på et senere tidspunkt kan opnå ophidselse og orgasme som tidligere. Så det kan altså bølge frem og tilbage og påvirkes af forelskelser etc. - ligesom alle andres seksualitet.

Det kunne måske være en ide for dig, at eksperimentere lidt med både massagecremer og olier og eventuelt dildoer, såfremt du endnu ikke har gjort dette. Stimulering på en anden måde end du plejer kunne være et forsøg. Med hensyn til medicinen Avonex, så er der rapporteret bivirkninger i form af rejsningsbesvær hos mænd, men man kender ikke bivirkningerne hos kvinder.

Det lyder som om du har haft stor glæde af samtalerne med psykolog, og det kunne være en ide at søge økonomisk støtte til at fortsætte med disse samtaler. Det kan også være at det hospital du er tilknyttet kan tilbyde samtaler om din sygdom og eventuelt har tilknyttet en sexologisk uddannet sygeplejerske, psykolog eller læge.

...Og selvfølgelig får mennesker med sclerose kærester, præcis ligesom alle andre mennesker der ønsker og opsøger dette.