Gå til hovedindhold

Manglende blærekontrol

Spørgsmål

Jeg har i årevis haft en over-aktiv blære, som er behandlet medicinsk med succes, men pludselig oplever jeg fuldstændig mangel på kontrol over vandladning.

Lægeundersøgelse viser alt ok, bortset fra slap bækkenbund. Kan det komme lige pludselig? Kan et attak ødelægge nerve-forbindelserne til bækkenbunds-muskler? Kan det trænes, hvis det er et attak eller nerverne er ødelagte?

Svar

Da manglende blærekontrol er pludseligt opstået, kunne man mistænke et attak (f.eks. en læsion i rygmarven) som årsag. I givet fald vil det ofte være ledsaget af føleforstyrrelser eller forværring af motorikken i arme og/eller ben. Det melder historien intet om. Hvis den medicinske behandling er Botulinum indsprøjtning, er manglende blærekontrol en mulig bivirkning hertil.

Der kan være tale om nedsat nerveledning (forsinkelse af signal) eller nerveledningsblok (ophævet signal). I sidstnævnte tilfælde kan musklen ikke aktiveres ved træning. Man kan komme det nærmere med neuro-urologisk udredning, der er en specialiseret undersøgelse, der udføres på nogle urologiske (læs vandladnings) afdelinger.

I første omgang vil jeg forslå at du hurtigst muligt kontakter din Scleroseklinik, som vil kunne lave en blærescanning og undersøge urinen for bakterier, hvis egen læge ikke allerede har gjort det. Man vil evt. ordinere en MR scanning.

Hvis det er infektion eller attak, er der håb for at du snart kan genvinde blærekontrollen.