Gå til hovedindhold

Mange læsioner på MR

Spørgsmål

Jeg er for nyligt blevet MR-scannet, og har i den forbindelse følgende spørgsmål: Hvad betyder det, at jeg har 52 Læsioner? Med det mener jeg: Hvor hårdt er jeg ramt? Jeg har desuden endnu et spørgsmål, relateret til ovenstående: Hvad har det af betydning, om læsionen ligger i hjernen eller i rygmarven?

Jeg har kun haft diagnosen DS i 2 år (ved ikke om det er betydning for dit svar).

I øvrigt har jeg tænkt på om mine tilbagevendende ryg/lændesmerter - uden lægelig forklaring - kan være noget der er forårsaget af min DS?

Svar

Man kan ikke alene bruge antallet af læsioner (sklerose-plak på MR-skanning), til at sige noget sikkert om sygdommens alvorsgrad.

Når man vurderer MR billederne, ser man både efter mængden, størrelsen og udseendet af læsionerne, og i de fleste tilfælde vil man også gerne vide, hvor mange læsioner der optager kontrastvæske. Disse informationer kan dog kun bruges som en grov rettesnor, når man skal give et skøn over sygdoms-prognosen.

Der er stor variation i, hvordan de læsioner der ses på MR, påvirker funktionen fra menneske til menneske. I de fleste tilfælde, vil det derfor være sygdomsforløbet der bedst forudsiger prognosen.

Når det er sagt, lyder 52 læsioner, to år efter diagnosen, dog af meget, og det er derfor vigtigt, at du får sygdomsdæmpende behandling efter de gældende retningslinier.

Sklerose rammer både i hjernen og rygmarven, men et alvorligt plak i hjernestammen eller rygmarven, vil ofte give de sværeste symptomer, da nervefibrene ligger meget tæt pakket her. Et plak i rygmarven kan godt give nervesmerter i ryggen, arme eller ben, og kan således godt forklare dine symptomer.