Gå til hovedindhold

Måling af D-vitamin

Spørgsmål
Har min læge ret i, at jeg ikke er berettiget til at få målt mit nivaeu af D-vitamin?

Jeg kan se på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, at man bør undersøge status for vitamin D, blandt andet hos personer der lider af neutomuskulære sygdomme.
Svar
Ja, din læge har nok ret i, at man som MS-patient, ikke umiddelbart falder ind under de kategorier, som Sundhedsstyrelsen nævner.

Når det så er sagt, er det min erfaring, at mange MS-patienter i dag får målt deres D-vitaminindhold i  blodet, idet MS indirekte kan føre til øget risiko for for eksempel osteoporose (på grund af binyrebarkhormonbehandling, manglende vægtbærende motion m.m.).

Herudover kan meget lavt niveau af D-vitamin give symptomer som for eksempel træthed, paræstesier og muskelkramper – symptomer som MS-patienter ofte har på grund af sygdommen, hvorfor man ønsker at udelukke, at det er D-vitaminmangel der er årsag.  Man skal dog ligge meget lavt i D vitamin, hvis disse symptomer opstår.

Der bliver i dag forsket meget i D-vitamin og MS, men der er endnu ikke bevis for at det hjælper, at have et højt D-vitaminindhold i blodet.

Hvis din egen læge ikke synes, at der er grund til at undersøge det hos dig, synes jeg, at du skal drøfte det med den neurolog som du  har kontakt til.

Under alle omstændigheder, kan du jo tage den anbefalede dosis D-vitamintilskud på 10 – 20 µg, som mange har godt af i vinterhalvåret.