Gå til hovedindhold

Mærkelige handlinger, mulige årsager

Spørgsmål

Jeg er 35 år og har haft sclerose i mange år, hvilket jeg også tager medicin for. Udover forskellige fysiske symptomer har jeg også mærket til symptomer, så som hukommelses/koncentrationsproblemer m.m.

Mit spørgsmål går på, at jeg her på det sidste har haft en periode hvor flere "gamle" symptomer er blusset svagt op igen - dog uden at det er mere and hvad jeg med jævne mellemrum oplever. Til gengæld oplever jeg, at jeg i den her samme periode er begyndt at "opføre mig mærkeligt."

Med det mener jeg, at jeg for eksempel en aften finder jeg mig selv gående rundt og trykke på alle knapper i huset - det vil sige fjernbetjeninger, lys, mikroovn osv. - og først efter at have gjort dette i noget tid, går det op for mig, at jeg højst sansynlig er på vej i seng og bare skal slukke for lyset.

Et andet eksempel, kan være en dag hvor jeg kommer hjem fra arbejde, og tænker at jeg lige vil være lidt mere komfortabel og skifte om til joggingbukser - det næste jeg kan huske, er, at jeg forvirret "kommer til mig selv" ude på badeværelset iført nattøj og ikke ved hvad jeg skal.

Sådan er der altså flere hændelser, hvor jeg pludselig befinder mig i et rum og er ved at lave et eller andet, som ikke giver mening i situationen, og som jeg heller ikke ved hvorfor jeg gør. Bagefter er jeg altid meget konfus og træt.

Jeg synes ikke rigtig at jeg har læst eller hørt om "den slags opførsel" i forbindelse med sclerosesymptomer, nogen steder før. Jeg tænker derfor på, om det kan hænge sammen med sclerosen, eller om det mere sandsynligt er på grund af noget andet, som jeg bør tale med min almindelige læge om?

Svar

Umiddelbart tror jeg ikke, at der er et enkelt svar på dit spørgsmål om "mærkelige handlinger", der foregår ubevidst.

Måske kunne det tænkes, at de nævnte handlinger forekommer, når du er træt, for eksempel efter endt arbejdsdag.

Ved træthed, og især hjemme, er det "tilladt" at slappe af og ikke bruge en masse koncentration for at udføre en bestemt opgave. På den måde kommer du måske ubevidst til at foretage nogle pudsige handlinger, fordi du er træt og har "koblet koncentrationen fra".

Det er også muligt, at det er sklerosepletterne i hjernen, som er årsagen.

Jeg vil foreslå, at du enten taler med din skleroselæge eller med egen læge, og fortæller, hvor hyppigt disse "mærkelige handlinger" forekommer, hvor længe de varer, og om der er sammenhæng med træthed/udtrætning. Er der nogen af din familie eller venner, der har set dig, når du har foretaget disse ufrivillige handlinger? Har det virket mærkeligt på andre?

Håber, at dette kan hjælpe dig lidt videre.