Gå til hovedindhold

Mælkesyrebakterier til tarmen

Spørgsmål
Jeg har grundet min MS, siddet i kørestol de sidste 4 år, hvilket går ud over en sund fordøjelse samt toiletbesøg.

Jeg spiser, i vid udstrækning, sclerosekost, drikker hver dag 1 tsk Alpedrik, 1 spsk , i perioder 1 kapsel . Dette synes dog ikke at kunne hjælpe helt på ovenstående.

Nu er jeg så begyndt at tage 1 tsk 1-2 gange om ugen, hvilket jeg synes, har en god effekt.

Spørgsmålet er, hvor meget og hvor ofte kan/skal man tage og må jeg tage det sammen med alt det andet jeg tager?
Svar
Det er godt at høre at mælkesyrebakterierne i Probiotic Classic 9 hjælper dig til at holde tarmsystemet i gang.

Jeg vil på det bestemteste fraråde dig at benytte Tarm i Form fremover, idet produktet blev trukket tilbage fra markedet i oktober 2009 på grund af mistanke om leverskader ved brug. Du kan godt kombinere de øvrige kosttilskud med mælkesyrebakterierne. Produktet har været tilladt tidligere.

Det er selvfølgelig altid en god idé, at mærke efter hvordan kombinationen fungerer.

Du kan også benytte Probiotic Classic hyppigere end du gør nu. Mange har erfaring med at benytte mælkesyrebakterier dagligt for at få fordøjelsen til at fungere.

Hvis tilskud af mælkesyrebakterier giver øget luft i maven, så kan der være behov for at eliminere uønsket vækst af mikroorganismer i tarmen. Dida 3 stk om dagen er en mulighed. Dida er et produkt, der indeholder: kardemomme, oregano, hvidløg, nellike, gurkemeje, kanelolie, pebermynteolie, kommenolie samt magnesium.

Det er altid en god idé at afprøve med en enkelt tablet inden man tager 3 stk om dagen. Mit forslag er i givet fald at man tager 1 stk Dida 3 gange om dagen og til sengetid tager 1 tsk Probiotic Classic.

Samtidig er det en god idé at spise en sund kost med fødevarer der giver god næring, det vil sige at sukker og søde sager ikke fungerer godt med en optimal tarmfunktion.Nedenunder kan du se den pressemeddelelse der blev udsendt, i forbindelse med at Tarm i Form blev trukket tilbage fra markedet:

"15. oktober 2009

Fødevarestyrelsen advarer mod kosttilskud der kan give leverskader

Fødevarestyrelsen advarer mod kosttilskud med indhold af bark fra planten Rhamnus purshiana DC, der har vist sig at kunne give leverskader.

En dansk kvinde har været hospitalsindlagt med svær leverbetændelse og begyndende leversvigt efter at have spist kosttilskud med indhold af bark fra Rhamnus purshiana DC.

Fødevareinstituttet ved DTU har på baggrund af oplysningerne om de alvorlige bivirkninger foretaget en ny vurdering af planteingrediensen. Rhamnus purshiana DC-bark har hidtil været opført på Drogelisten med en maksimummængde på 200 mg pr. anbefalet daglig dosis.

På baggrund af vurderingen er dette maksimumindhold nu blevet nedsat væsentligt og fremover må bark fra Rhamnus purshiana DC kun anvendes i kosttilskud med en anbefalet daglig dosis på maksimum på 20 mg.

Flere kosttilskud på det danske marked indeholder bark af Rhamnus purshiana DC på over 20 mg pr. anbefalet daglig dosis. Disse produkter trækkes nu tilbage fra markedet. Det drejer sig om produkterne:

• Tarm i form
• Tarm i form forte
• Mavens ven
• Wolle’s kosttilskud nr. 1723
• Wolle’s kosttilskud P8 nr. 1790

Fødevarestyrelsen opfordrer forbrugere, der har købt disse produkter, til at kassere dem, da de kan være sundhedsskadelige.

Også produkterne Intra kapsler og Intra juice fra virksomheden Lifestyles.dk indeholder bark fra Rhamnus purshiana DC, men det har ikke været muligt at få oplysninger om mængden. Forbrugere, der har købt disse to produkter, opfordres derfor til at kassere dem eller søge at få oplysningerne fra forhandleren.

Har du taget kosttilskud med indhold af bark fra Rhamnus purshiana DC og oplever du bivirkninger, skal du opsøge egen læge
."