Mælk, ost, smør og chokolade
d. 22 november 2009

Jeg har for nyligt været til foredrag med Claus Hancke omkring Ortomolekulær medicinering. Det var enormt spændende, at høre hvordan kost og vitaminer påvirker kroppens funktioner helt ned på celleplan.

Han forklarede mange ting omkring MS-kost. Her var der dog bare et par ting, jeg ikke lige kunne få til at hænge sammen med de anbefalinger, der ellers er:

Han mente at mælk slet ikke må drikkes, på grund af de dårlige proteiner heri, som omdannes til arachidonsyre. Jeg troede ellers at minimælk var ok.

Derudover skal man slet ikke spise ost, men surmælksprodukter er ok

Mørk chokolade skulle desuden være helt ok, bare i moderate mængder.

Slutteligt mente han, at man skal spise smør, hvilket jeg går ud fra er rigtig smør og ikke kærgården og lignende. Det er jo så også en nyhed.

Hvad siger du til disse påstande?

Det glæder mig du har fundet foredraget om kost og vitaminers virkning på celleplan interessant.

Nu kender jeg jo ikke direkte Claus Hanckes kildemateriale, men proteiner bliver ikke til arachidonsyre, som er en fedtsyre, der kan øge inflammationen og ofte følger det animalske mættede fedt.

Man kan i denne sammenhæng se på at i en MS-kost er der plads til noget mættet fedt. Ofte angives mellem 10 og 15 g mættet fedt. Hvis man kun fik det via smør, vil der i kosten være plads til ca. to små pakker smør á 10 g (de små pakker som kendes fra restauranter og kantiner m.v.).

Men der findes også mættet fedt i for eksempel olivenolie, oliven og i fede fisk.

Vi kan slet ikke undgå at få mættet fedt i kosten, hvis vi spiser varieret, og det er faktisk heller ikke ønskeligt, blandt andet af hensyn til vores cellemembraner. Det er dog en god idé at holde niveauet af mættet fedt lavt.

I starten af en kostomlægning til MS-kost er det fint at være meget restriktiv med det mættede fedt, for netop at få flere umættede fedtsyrer ind i kosten, som virker antiinflammatoriske.

Smør har været specifikt nævnt at have en positiv effekt i forbindelse med insulinresistens, som er forstadie til diabetes II. Det kunne være det, der tænkes på her.

Med hensyn til mælk og ost, mener nogle at kunne se rapporteret undersøgelser om at for meget animalsk protein, herunder mælkeprotein, ikke er gavnligt - men det gælder ikke kun for scleroseramte.

Generelt vil magre mælkeprodukter, som mælk med 0,5% fedt være ok i en MS kost. Hvis du er allergisk eller overfølsom overfor mælk, er sagen naturligvis en anden. Hvis du har negative reaktioner på mælk, som kan kobles til at du drikker mælk, må du selvfølgelig få undersøgt om du er overfølsom eller allergisk overfor mælk.

At surmælksprodukter er ønskelige skyldes, at de kan bidrage til en hensigtsmæssig tarmflora, idet antallet af gavnlige mælkesyrebakterier i tarmen øges.

For chokolade er jeg enig, men mængderne begrænser sig fra 20 til max 30 g mørk chokolade med et kakaoindhold over 70%. Jo højere kakaoindhold, jo mindre sukker indeholder chokoladen og jo mere bitter bliver produktet, ofte afhængig af de kakaobønner der er valgt.

Skrevet d. 22 november 2009