Gå til hovedindhold

Lungeproblemer

Spørgsmål
Kan sclerose have indflydelse på vejrtrækningen?

Jeg har igennem de sidste par år, i perioder, haft problemer med at trække vejret helt igennem, specielt når jeg dyrker hård sport. Jeg har haft slået det hen som værende problemer med ryggen, men kom så pludselig til at tænke på sclerosen, idet lungerne vel også kan tænkes som muskler, som man kan have svært ved at kontrollere?
Svar
Åndedrættet styres af det autonome nervesystem, som er en del af centralnervesystemet. Det autonome nervesystem er uden viljens kontrol og styrer blandt andet hjerterytmen, åndedrættet, svedtendens, rødmen m.m.

Det er meget sjældent, at sclerose rammer det autonome nervesystem, så jeg tror ikke det er derfor du har problemer når du dyrker sport.

Dine symptomer er også primært belastningsrelaterede. Du beskriver, at du har troet, at det stammede fra ryggen. Det er ikke utænkeligt, da ribbenene har ledforbindelse med rygsøjlen og hvis du har en låsning/indskrænket bevægelighed i et eller flere af disse led, vil man opleve smerter ved leddet og i brystet, når man tager dybe åndedræt.

En anden mulighed kan være selve lungefunktionen, for eksempel i form af en mild form for astma.

Jeg syntes du skal gå til din læge og få målt din lungekapacitet og eventuelt også få en henvisning til en fysioterapeut, der kan undersøge din ryg grundigt.