Gå til hovedindhold

Lumbalpunktur, rygvæskeprøve 2

Spørgsmål

På grund af en synsnervebetændelse samt føleforstyrrelser (en brændende fornemmelse under fodsåler og i håndflader), gennem en måneds tid, går jeg nu til udredning for mulig sklerose.

VEP-undersøgelser har påvist forsinkelser i mit højre øje. MR-skanningen har vist 4 pletter som kan være alderssvarende, men også en lidt større plet i et område, som kan have forbindelse til mine føleforstyrrelser. Speciallægen ønsker disse prøver suppleret med en lumbalpunktur, for at være 100% sikker. Man vil desuden lave en ny MR-skanning om 3 måneder.

Jeg er frygtelig bange, nærmest angst, for en sådan lumbalpunktur.

Derfor spørger jeg: Mener du, at lumbalpunkturen er nødvendig, på baggruund af ovenstående andre resultater, eller kan det tænkes at den skal bruges i mere forskningsmæssige undersøgelser?

På nettet kan jeg se at man, blandt andet i USA og England, ikke gør det store med hensyn til lumbalpunktur, set i forhold til Danmark. I disse andre lande forholder man sig mest til MR-skanning og symptomer.

Derfor spekulerer jeg meget på, hvorvidt en sådan nu også er nødvendig?

Svar

En lumbalpunktur gør, at man kan undersøge den væske, der omgiver hjernen og rygmarven for tegn på immunaktivering.

Undersøgelsen opfattes mange steder i verden som en vigtig del af undersøgelsesprogrammet ved mistanke om sklerose. Undersøgelsen er særlig vigtig, hvis der kun er relativt beskedne forandringer på MR-scanninger, idet det kan være vanskeligt at skelne skleroseforandringer og aldersforandringer fra hinanden.

Undersøgelsen bruges også meget i England, mens man i USA kun sjældent foretager undersøgelsen. Mange af mine amerikanske kolleger er ikke stolte af den situation, som de mener til dels kan forklares ved at forsikringsselskaberne i USA ikke betaler tilstrækkelig for undersøgelsen.

Det er min - og de fleste europæiske eksperters - opfattelse at undersøgelsen er vigtig, idet den både kan øge sandsynligheden for en korrekt diagnose hos patienter med få eller atypiske forandringer på MR-scanninger og nedsætte risikoen for at der gives en fejlagtig sklerosediagnose, på basis af ukarakteristiske MR-forandringer.

Undersøgelsen vil i øvrigt, i reglen, kun være forbundet med beskedent ubehag, og jeg har selv flere gang oplevet, at patienter efter en lumbalpunktur har fortalt, at de ikke synes det er værre end at få taget en blodprøve. Man kan være uheldig at udvikle hovedpine i nogle dage efter undersøgelsen, men alvorlige komplikationer til undersøgelsen er ekstremt sjældne.