Gå til hovedindhold

Lucerne i smoothie

Spørgsmål

Jeg tror på sund kost og drikker derfor også friskpresset saft af frugt og grønt. Det bliver mere og mere moderne, og mange steder kan man købe lækre juicer bl.a. hvedegræs.
Jeg har baghaven fyldt med lucerne (= alfalfa, 70 cm, grønne blade, blå blomster, lange rødder) og lucerne skulle være rig på proteiner, vitaminer og mineraler. Men kan jeg lave juice af friskplukket lucerne eller indeholder det noget skadeligt? Er der i øvrigt andre "shots", som os med autoimmun sygdom skal holde os fra?

Svar

Det lyder fint at drikke friskpressede safter af frugt og grønt. Hvis man udelukkende benytter frugt, skal man være opmærksom på at man får betydelige mængder af frugtsukker. Hvis frugten er presset og ikke blendet vil man heller ikke få frugtkødet med, som gør at optagelsen af frugtsukkeret bliver hurtigere og kan betyde at blodsukkeret stiger hurtigere, end hvis man spiser hele frugten med frugtkød.

Grønsager vil typisk give en langsommere blodsukkerstigning pga. et mindre indhold af simple sukkerarter i grønsagerne.

Smoothies kan suppleres med fx rapsolie eller olivenolie, nødder og mandler, hvilket vil gøre dem mere mættende.

Ved opslag kan jeg ikke konstatere nogle problemer med at spise friske lucerneblade, men den mest almindelige brug til mennesker har været/er i form af spirede lucernefrø.

Planterne har længe været anvendt til dyrefoder. Hvis du benytter forskellige urter og spirer i kombination med frugt og grønt, vil du typisk heller ikke få for meget at nogle bestemte stoffer. Benyt almindelig anvendte fødevarer og krydderurter til dine smoothies som det sikre valg.