Gå til hovedindhold

Løbetræning 2

Spørgsmål
Mit problem er, at mine ben meget hurtig udtrættes. Jeg vil så gerne gå og måske også løbe (jeg ved ikke, om jeg overhovedet kan løbe mere). Inde i mit hoved kan jeg jo alting.

Jeg er 63 år, så hvad der er aldersbetinget og hvad der er sclerose, ved jeg ikke, men jeg kan heldigvis forsat cykle.

Kan du give mig et godt råd, til et træningsprogram?
Svar
At løbe er en fysisk krævende aktivitet, som også indebærer, at man skal have god koordination, kondition, kræfter og udholdenhed. Dermed er det noget af det mest komplekse man kan give sig i kast med, hvis man ikke har de normale fysiske ressourcer.

Du beskriver, at du bliver hurtigt udtrættet, hvorfor jeg kan frygte at løb vil udtrætte dig yderligere. Jeg ved ikke, hvor langt du kan gå, men det kræver, at du kan gå minimum 1-2 km, for at kunne løbe.

Så du skal bygge dine kræfter op - meget gerne via cykling, da det styrker dig på alle punkter bortset fra koordinationen. Her er dine fødder hele tiden er på pedalerne, hvorimod ved løb, hvor man skal sætte af og lande på eventuelt ujævnt terræn.

Så prøv at cykle længere og med intervaller, så du cykler skiftevis med normal og tung belastning. Du kan også med fordel gå i et fitnesscenter, eller til en fysioterapeut hvor der findes et løbebånd. Her kan du starte med at gå og gradvist, over tid, sætte tempoet op. Hvis du har kræfter og balance til det, kan du eventuelt prøve at løbe. Men det skal bygge gradvist op og der er ingen tvivl om at alderen også spiller en rolle - men sclerosen den største.

Held og lykke med det